medi ambient
Adverteixen del risc de no retirar els llots de Flix aviat
L'ex-responsable tècnic de l'obra sosté que queden al pantà més de 150.000 metres cúbics de fangs tòxics
L'ex-responsable de l'equip d'assistència tècnica del projecte de descontaminació de l'embassament de Flix, Mariano de Andrés, ha advertit dels riscos de no retirar aviat els llots tòxics que encara s'han d'extreure del pantà. En una entrevista a TV3, De Andrés ha avisat que el mur de contenció amb planxes metàl·liques que aïlla la zona contaminada es va desgastant, fet que posa en risc “els marges de seguretat”, a més d'entorpir el curs de l'Ebre.
A més, l'ex-cap tècnic de l'obra de neteja ha assegurat que quedarien entre 150.000 i 200.000 metres cúbics de fangs contaminats per treure, un 20% del total. És una quantitat que duplica la denunciada fa unes setmanes per la conselleria de Territori i Sostenibilitat, que va indicar que quedarien uns 100.000 metres cúbics de llots tòxics pendents de retirar. Una xifra que la ministra de Medi Ambient ha desmentit i que no es concretarà fins a final de mes. De Andrés no descarta que es planegés extreure menys llots tòxics per beneficiar econòmicament l'empresa encarregada de la descontaminació, Fomento de Construcciones y Contratas. “L'alternativa d'uns beneficis addicionals no és tant per cobrar més com per cobrar el mateix però fent menys, és a dir, extreure menys residus per estalviar en transport i tractament”, ha dit De Andrés.
L'ex-responsable tècnic va ser apartat de l'obra, l'estiu del 2015, després de denunciar a la fiscalia que alguna cosa no s'estava fent com pertocava.