diputacions
medi ambient
La Diputació inverteix 2 milions en la millora de camins d'Osona
Gairebé la totalitat dels municipis de la comarca s'han acollit a unes ajudes que permetran fer intervencions en 120 camins osonencs
Es vol consolidar el món rural al territori millorant la seva accessibilitat als serveis
El pla de millora de camins municipals que afecta la comarca d'Osona es va presentar ahir a Seva, un municipi que exemplifica molt bé la necessitat d'aquesta iniciativa en un territori com l'osonenc: “És una població amb diversos nuclis de població, molt extensa i amb moltes masies disseminades. Quan parlem amb la pagesia i el món rural, la seva gran prioritat és millorar l'accessibilitat als serveis que sovint estan allunyats”, va explicar el diputat d'Infraestructures viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega. En el cas d'Osona, la sensibilitat per aquesta demanda i el gran nombre de municipis ha fet que sigui la comarca que rebi una dotació més alta de tota la demarcació, amb un import d'uns dos milions d'euros. En concret, 45 ajuntaments dels 47 que hi podien aspirar han presentat una sol·licitud i rebran una ajuda que en cap cas excedirà dels 50.000 euros per població. Torelló i Montesquiu –en el cas del segon té tots els camins dins la protecció del Parc Natural del Castell de Montesquiu– són els municipis osonencs que no han presentat cap projecte. Pel que fa a xifres, aquest pla permetrà intervenir en 120 camins municipals cobrint aproximadament uns 487 quilòmetres i es preveu millorar l'accés en un miler de cases de pagès disseminades: “L'objectiu és que la gent que viu en el món rural s'hi pugui consolidar i fer-hi vida”, va remarcar Fàbrega, que va deixar molt clara la intenció de “no viure d'esquena a la pagesia, i encara menys en una comarca amb un sector agroalimentari tan potent”. Les sol·licituds acceptades s'aniran pagant a partir d'aquest any i com a màxim el 2019, quan acabarà el mandat de la Diputació.
Una bona empenta
L'amfitrió de l'acte, l'alcalde de Seva, Xavier Rierola, va destacar la importància d'aquesta ajuda procedent de la Diputació, ja que sense aquesta “és molt complicat poder arranjar molts dels camins que tenim a la població amb els diners de l'Ajuntament”. De fet, els grans beneficiats d'aquest projecte són els pobles petits, amb molta extensió rural i molts camins que cal anar conservant i adaptant. En el cas de Seva, rebrà un import de 45.348 euros –la mitjana comarcal és d'uns 40.000 euros–, que permetrà fer cinc projectes, entre els quals destaquen la millora del camí al cementiri, “s'utilitza molt i cal que estigui bé”, va explicar Rierola, o l'antic camí de Seva al Brull, “s'ha deteriorat molt i cal actuar-hi”, va puntualitzar l'alcalde.
Més enllà de Seva, dins dels 120 camins que es milloraran a Osona destaca, per exemple, l'adequació del lateral de la C-17. Tres municipis per on transcorre aquest camí alternatiu i paral·lel a la via ràpida de vehicles, com són Balenyà, Tona i Malla, han decidit destinar la subvenció a arranjar-ne el recorregut: “Hi ha camins que són molt utilitzats. El lateral de la C-17 en seria un”, va indicar el diputat Jordi Fàbrega, que també va explicar que, segons els estudis de la Diputació de Barcelona, fins a 8.000 vehicles diaris utilitzen algun dels camins rurals de la comarca per desplaçar-se. Malgrat la importància de la inversió, que ascendeix a dos milions d'euros, amb aquest import “ajudem el 10% dels camins d'Osona”, una xifra que evidencia la importància d'aquestes vies al territori.
Xifres globals
Osona es queda un pessic important d'un pla que en l'àmbit de tota la demarcació de Barcelona té un pressupost d'11,2 milions d'euros: “És un projecte que no es fa mirant el punt de vista poblacional. Sense anar més lluny, el Barcelonès no rep res perquè no té camins d'aquest tipus”, va remarcar Fàbrega. A la demarcació de Barcelona, fins a 257 ajuntaments han demanat acollir-se al pla, i es podran arranjar uns 549 camins.