Urbanisme

Territori

Només s'han completat 8 dels 23 projectes de pla de barris

Quinze ajuntaments encara tenen intervencions pendents, que han d'acabar entre aquest any i el que ve

La crisi ha fet replantejar part dels projectes i la regió no esgotarà els 185 milions que s'havien previst

Només vuit dels 23 projectes finançats amb el pla de barris de la regió s'han finalitzat, mentre que els altres 15 encara tenen intervencions pendents, que hauran d'acabar entre aquest any i el que ve. La crisi econòmica ha fet replantejar part dels projectes que s'havien previst i no s'esgotaran els 185 milions d'euros que s'havien pressupostat inicialment per als projectes de les comarques centrals, i que Generalitat i ajuntaments financen al 50%. Entre els ajuntaments que tenen obres i programes pendents d'execució, n'hi ha que ja admeten que no podran completar la inversió. En canvi d'altres aposten per esgotar el màxim de la subvenció.

La llei de barris va ser impulsada per la Generalitat el 2004 i se n'han fet set convocatòries entre aquell any i el 2010 amb l'objectiu d'oferir fons als ajuntaments per finançar projectes de millora urbanística, social i econòmica de barris que requereixen una atenció especial. Del centenar llarg de projectes que es van projectar a Catalunya, 23 van ser a la regió central.

D'aquests, segons dades del Departament de Governació de la Generalitat, els projectes ja tancats són els dels nuclis antics de Manresa, Berga, Solsona i Cardona, el barri de l'Erm de Manlleu, el polígon del barri sud de Vic, el barri de Sant Agustí d'Igualada i la zona de Sant Maure i Santa Margarida de Montbui. Tots aquests es van programar entre el 2004 i el 2006. En el cas d'Igualada i Santa Margarida de Montbui les obres estan acabades però els ajuntaments estan en procés de tancament del projecte amb la justificació de despeses i la memòria.

Entre els municipis als quals es va concedir l'ajuda del pla de barris amb posterioritat al 2006, no n'hi ha cap que l'hagi enllestit. La Generalitat ha donat a aquests 15 ajuntaments una data límit del 2018 per acabar uns projectes que estan en diferents fases. Cal tenir en compte que l'endarreriment dels pagaments de la Generalitat i la falta de capacitat inversora dels ajuntaments han endarrerit o aturat molts d'aquests plans. El govern ha donat diverses pròrrogues a les poblacions.

En el cas de centre històric de Vic, per exemple, han executat al voltant de 2 milions, dels 15 que es pressupostava per a aquesta intervenció. Segons fonts municipals, l'objectiu és mirar de fer en dos anys el màxim d'actuacions que es pugui, tot i que difícilment s'arribarà a esgotar el pressupost. Entre les obres previstes hi ha la nova biblioteca, que s'ha endarrerit i no es podrà finançar tota amb el pla de barris però s'hi inclourà la part que es construeixi fins a final de l'any que ve.

A Òdena, han decidit fer una accelerada en les inversions del pla de barris perquè volen assolir el 100% del projecte. Han incrementat l'endeutament per poder afrontar obres com ara la remodelació de la plaça Major i la segona fase de les obres del Centre Fraternal.

A Sallent, l'alcalde, David Saldoni, explica que estan treballant amb una revisió de les inversions que es van proposar el 2010, quan van entrar en l'última convocatòria de la llei de barris. “Hi ha alguna cosa que vam proposar llavors que ara veiem d'una manera diferent i en aquests anys hem fet molta feina, per poder assolir els objectius hem de repensar algunes coses”, diu el batlle, que assegura que l'objectiu és mirar d'arribar al 100% del projecte.

En canvi, l'alcalde de Calaf, Jordi Badia, explica que no arribaran als 4 milions que preveia el projecte inicial i que s'ha hagut de revisar a la baixa el projecte: “Quan van arribar només hi havia fet un 9%.” S'arranjaran els carrers del casc antic, es farà un ateneu i es pagarà als veïns que van adequar cases al nucli antic. També a Vilanova del Camí han hagut de renunciar a fer un centre cívic per l'endarreriment dels pagaments de la Generalitat i a Torelló un dels projectes estrella, la sala polivalent, s'ha hagut d'aturar per problemes amb l'empresa adjudicatària.

També estan entre els ajuntaments que han d'acabar el pla de barris Súria, Piera, Centelles, Roda de Ter, Sant Bartomeu del Grau, Sant Martí de Tous, la Pobla de Lillet, Sant Hipòlit de Voltregà i Sant Pere de Torelló.

LA XIFRA

185
milions
d'euros es van pressupostar per als 23 projectes del pla de barris promoguts entre el 2004 i el 2010.

LA DATA

2018
És la data màxima
que la Generalitat ha donat als ajuntaments perquè completin les obres del pla de barris


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.