Infraestructures i serveis

medi ambient

La Bisbal i Forallac volen un segon pou d'aigua al Baix Ter

Els dos municipis esperen la resposta de l'ACA a un avantprojecte per obrir una captació nova a prop de la planta de Fontanilles

Pretenen que la solució sigui operativa a l'estiu per evitar restriccions

L'alcalde de la Bisbal, Lluís Sais, i el seu homòleg de Forallac, Josep Sala, han defensat davant l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) un avantprojecte per obrir un segon pou de captació a l'entorn de la planta potabilitzadora de Fontanilles, a l'aqüífer del Baix Ter. La solució garantiria als dos municipis un cabal estable d'aigua independent de les captacions del Daró, que arran de les migrades precipitacions dels últims mesos estan en nivells hídrics molt baixos que afavoreixen concentracions elevades de contaminants dissolts.

L'agost de l'any passat, tots dos alcaldes van haver de dictar bans en què prohibien el consum de l'aigua de la xarxa pública per beure o cuinar aliments, després que les anàlisis determinessin que els nivells de dos pesticides –Diuron i Terbutilazina– als pous del Daró eren excessius. La solució provisional, encara en marxa, va ser la instal·lació d'un filtre de carbó actiu per neutralitzar els pesticides, però ja al setembre, quan es va descartar incrementar el cabal diari a extreure de l'únic pou de Fontanilles, per no sotmetre'l a una pressió excessiva. Però es va posar sobre la taula l'alternativa d'excavar una captació nova a una distància prudent.

Opció econòmica i ràpida

A finals d'any, Sais i Sala van mantenir l'última trobada amb el responsable territorial de l'ens, que ha deixat la solució pendent d'una nova reunió, possiblement al febrer. Sais defensava ahir que l'opció del Baix Ter seria d'execució senzilla i podria estar a punt amb vista a l'estiu: “Els pous del Daró estan secs i estem patint per si neva o no aquesta setmana, però ha plogut poc, el bon temps arribarà aviat i no ens podem permetre un segon estiu amb problemes de subministrament”, sentenciava l'alcalde bisbalenc. Sais recorda que l'any passat el problema va ser que no es podia beure aigua, però les aixetes rajaven, i alerta que encara seria més greu un escenari de restriccions o talls puntuals.

Els dos municipis, al marge de l'emplaçament del pou, també es mostren partidaris que l'ACA aporti finançament a l'obra, ja que la Bisbal, per exemple, va aportar 800.000 euros per a la construcció de la planta potabilitzadora de Fontanilles, durant l'episodi de sequera extrema de l'any 2007. Una segona captació a prop de la instal·lació, però, permetria optimitzar el funcionament de la maquinària de bombament i impulsió cap a la Bisbal i Forallac, ja que la canonada té prou capacitat.

90.000 euros gastats

De moment, la factura extraordinària per afrontar la crisi d'abastament de l'estiu passat ja ha estat de 90.000 euros per als dos municipis, incloent-hi el lloguer mensual de 2.500 pels dos recipients de filtració, les obres per instal·lar-los a tocar dels dipòsits del Puig de Sant Ramon, i la càrrega de carbó actiu per neutralitzar els pesticides, que inicialment va costar 30.000 euros i que estimen que no s'exhaurirà fins que faci un any que funciona.

A banda, en la xifra total el consistori bisbalenc també hi inclou les despeses per abastir la població amb camions cisterna i garrafes d'aigua durant el mes d'agost de l'any passat. Els abonats no han experimentat cap sobrecost en els rebuts de consum domèstic, i els dos ajuntaments confien que un 50% de les despeses les assumiran amb una subvenció extraordinària de l'ACA. Agricultura encara no ha esbrinat l'origen dels dos productes químics.

LES XIFRES

25
per cent
d'aigua del Baix Ter consumeixen ara els veïns de la Bisbal i Forallac; amb un segon pou el cabal creixeria.
90.000
euros
han costat els problemes derivats de la presència de pesticides a les captacions de l'aqüífer del Daró.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.