Municipal
Pineda ara pateix per la via i el col·lector
En el tram del passeig més malmès pel temporal les aigües fecals vessen al mar i els tècnics temen per l'afectació a la via del tren
El conseller Rull diu que revisaran amb l'Estat les actuacions previstes al litoral
Pineda de Mar s'ha quedat sense un tram del passeig Marítim, però el més greu i el que més preocupa ara mateix és el vessament d'aigües residuals del col·lector i l'afectació a la via del tren. Així ho va explicar ahir l'alcalde de Pineda, Xavier Amor (PSC), en la visita que tècnics i representants polítics van fer sobre el terreny visiblement destrossat pel temporal on el passeig ha desaparegut i s'ha descalçat el terreny a un metre de la via. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, s'hi va desplaçar, acompanyat de responsables de l'Agència Catalana de l'Aigua, alertat pel vessament d'aigües brutes al mar.
La situació es va complicar diumenge, quan les onades van rebentar el col·lector que porta les aigües fecals de Calella i el barri del Poblenou fins a la depuradora de l'Alt Maresme. Segons va explicar l'alcalde, l'empresa del Consell Comarcal del Maresme, Simmar, ja està actuant per fer-hi obres. Tot i això, el conseller hi va afegir que l'ACA també hi intervindrà per solucionar com més aviat millor el vessament. Sobre la via del tren els tècnics, d'acord amb Adif, hauran de determinar l'afectació a la via per garantir la seguretat del pas dels combois.
L'alcalde de Pineda, que la setmana vinent té previst anar a Madrid, confia que l'Estat assumirà la inversió per refer el passeig. “És clar que això no ho pot assumir l'Ajuntament com un manteniment. El que ha passat no té precedents”, assegurava Amor.
La comitiva es va acostar a la zona més malmesa, on l'alcalde va corroborar que el tram enfonsat no estava protegit per l'escullera de roques que en perpendicular protegeix la resta del passeig que s'ha mantingut. “S'ha d'aprendre d'algunes mesures estructurals i copiar, si com es veu ocasionen danys menors”, deia convençut el conseller de Territori. En aquest sentit, Rull va assenyalar que la Generalitat facilitarà la informació i material en la reunió prevista per al 30 de gener amb l'Estat per tractar sobre les actuacions pendents al litoral.
Rull es va referir a l'informe anunciat fa dos anys per l'Estat per invertir al litoral en els propers anys fins a 52 milions d'euros, dels quals l'Estat només n'assumia 30 i la resta els havien de posar els municipis. “Volem que es revisi el pla perquè amb dos milions cada any per posar sorra, no n'hi ha prou”, lamentava el conseller, que reconeixia que no s'ha fet res en tot aquest temps. El responsable de la Generalitat donava per fet que la intervenció del delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, facilitaria les actuacions d'urgència a les zones afectades.
Només unes hores abans la delegada de Costes a Catalunya, Maria Toledano, es desplaçava fins a la zona dels càmpings de Malgrat de Mar. A peu de platja, on les onades es van empassar el tram final del camí de la Pomereda, hi ha destrosses en un esvoranc d'uns 25 metres. “Hi ha bona predisposició de Costes per valorar i assumir part de les destrosses ocasionades”, assegurava ahir el regidor d'Urbanisme, Oliver Sànchez (PSC), que s'aventurava a xifrar en mig milió d'euros els danys ocasionats. “Volem que estigui refet al més aviat possible per doner accés i garantir l'activitat i els llocs de treball als càmpings que han d'obrir per Setmana Santa”, hi afegia el regidor.
Des de l'associació de càmpings, Marc Monguilod assegurava que els danys materials a les seves finques encara s'han de determinar, però avançava que han estat dels més importants, sobretot al càmping Els Pins, on el temporal va enderrocar dues construccions dels lavabos del recinte. Lamentava també la “manca de solucions” de les administracions. “Fa anys que estem lligats de mans i peus”, afirmava, en espera que es resolgui la modificació urbanística que permetria als càmpings enretirar-se cap a l'interior. El conseller Rull, que ahir també es desplaçava fins a Malgrat de Mar, tenia previst informar d'aquestes gestions incloses en el pla director urbanístic del sistema costaner.
LES FRASES
El litoral central, el més afectat
El litoral central català, el de la costa barcelonina, ha estat la part més afectada pel temporal dels últims dies. A part de les destrosses del Maresme i el col·lector de Badalona, a més de les del pont del Petroli, ahir es va donar a conèixer que al Port Fòrum de Sant Adrià es van produir el cap de setmana els danys més importants des de la seva inauguració. La força del temporal va provocar el trencament del mur superior del dic d'abric en diferents punts i danys en alguns dels pantalans flotants. D'altra banda, a la ciutat de Barcelona els danys han estat més limitats però generalitzats. L'Ajuntament de la capital catalana va fer ahir un primer balanç del fort temporal marítim i va calcular que els danys tenen un valor de 350.000 euros, sobretot en mobiliari a les platges.