Medi ambient

Més controls de maquinària i al planter pel cargol poma

El Departament d'Agricultura vol incrementar les mesures per evitar que la plaga es propagui a camps nets i del marge esquerre al dret

La sembra en sec pren volada com a sistema alternatiu per conviure-hi

Intensificar els controls per evitar que el cargol poma es propagui i s'escampi per conreus lliures, de moment, de la plaga. És el que proposarà el Departament d'Agricultura a la comissió tècnica per a la lluita contra el cargol poma, que ha de reunir la setmana que ve el sector arrossaire, entitats ecologistes i administració per consensuar el pla d'acció 2017.

El Departament d'Agricultura vol que tota la maquinària agrícola es netegi, també, fora del període de la sega, entre el març i l'octubre. Per això, reforçarà els punts de neteja de Deltebre –que es volen ampliar– i Amposta. A més, també es volen intensificar els controls al planter. “Ens hem adonat que pot ser una via de propagació i hem d'assegurar que no traspassen la plaga”, va explicar ahir el cap del servei de Sanitat Vegetal, Jordi Giné. Així, els productors que vulguin traspassar el planter del marge esquerre del riu al dret hauran d'estar registrats i autoritzats per emetre passaports fitosanitaris. Dins el marge esquerre, també caldrà autorització.

Giné va detallar ahir aquestes propostes durant la XIII Jornada Tècnica de l'Arròs, que va reunir el sector a Deltebre.

Sembra en sec

En la trobada es va abordar la tècnica de la sembra en sec, recentment introduïda al Delta i que està prenent volada com a sistema alternatiu per frenar la proliferació de l'espècie invasora. En no tenir aigua, l'espècie queda inactiva. Després d'una primera prova pilot, en 130 hectàrees, l'IRTA està esperant la resolució d'un nou ajut per a la posada al punt i adaptació al Delta. “Volem desenvolupar les eines per saber ensenyar i mostrar a l'agricultor de quina manera s'ha de cultivar”, explica la investigadora Maria del Mar Català.

El sistema aporta un percentatge d'establiment més alt i redueix els problemes d'ocells i vent. La salinitat, però, és una de les limitacions. Paral·lelament, l'IRTA està treballant en varietats d'arròs resistents a la sal. Català defensa, però, la convivència d'aquesta tècnica amb el sistema tradicional: “El Delta té un valor ecològic molt important i cal mantenir els camps inundats en algunes èpoques.” Al marge dret hi ha 85 hectàrees afectades, mentre que a l'esquerre la plaga arriba a 6.000 hectàrees, més de la meitat, i en molts altres punts té una presència puntual.

LA FRASE

El planter pot ser una via de propagació i hem d'assegurar que no traspassen la plaga
Jordi Giné
cap de sanitat vegetal del departament d'agricultura


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.