Medi ambient
empresa
Més de 100 empreses aposten per la marca Ebre Biosfera
Un any després de la creació de la marca, els empresaris acreditats amb el segell de la Unesco comencen a planificar projectes conjunts
El Copate sosté que l'aprovació del PECT suposarà un impuls a la reserva
La marca Ebre Biosfera ja s'ha enlairat. Un any després que el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (Copate) posés en marxa el segell acreditat per la Unesco amb una vintena d'empreses, ja n'hi ha més d'un centenar d'acreditades. “Ja tenim una massa crítica de productes que es venen amb el distintiu de la reserva, d'empreses que aposten pels valors naturals del territori”, ha explicat el director tècnic del Copate i gestor de la reserva de la biosfera de l'Ebre, Josep Aragonés. Les empreses del sector agroalimentari, el turístic i l'hostaleria són principalment les que formen part de la marca. I ja han començat a dissenyar projectes de col·laboració entre ells. “S'estan creant les condicions perquè els empresaris col·laboren entre ells, la reserva de la biosfera els està servint per creure en els recursos endògens”, ha dit Aragonés. Tot i que encara no hi ha cap projecte conjunt materialitzat, el Copate assegura que d'aquí a poc temps es posaran en marxa.
Per tal de promoure la cooperació entre els empresaris que aposten per la marca Ebre Biosfera i per explicar-los els valors de la reserva i del programa Home i Biosfera de la Unesco, el Copate organitzarà enguany tres fòrums de formació. De fet, el primer es va celebrar fa uns dies a Amposta. “Hi ha gent que està adherida a la marca però desconeix exactament els valors de la reserva; és necessari fer una tasca de divulgació”, ha manifestat el gestor de la reserva. A més, els fòrums són una fórmula per tornar els recursos generats per la mateixa marca als empresaris que hi han apostat. Organitzaran les pròximes sessions a la Ribera d'Ebre i la Terra Alta.
Pel que fa a les actuacions que enguany impulsarà el Copate per promocionar la marca, hi ha la participació a fires locals, l'elaboració d'un menú de la reserva de la biosfera, que serà d'ús exclusiu per als restaurants acreditats amb productes de temporada i de productors adherits a la marca, l'edició de material promocional i la millora de l'espai web.
Amb tot, el veritable impuls a la reserva de la biosfera de l'Ebre serà l'aprovació del projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) que lidera el Copate. “Abans de l'estiu es resoldrà l'aprovació d'aquests projectes i, si aconseguim el finançament, en tres anys podrem actuacions que tardarien almenys set anys a materialitzar-se”, ha comentat Aragonés. El PECT té un pressupost de 4 milions d'euros i un 50% de les actuacions plantejades es finançaran amb fons europeus. A més del Copate, el projecte implica els quatre consells comarcals de l'Ebre, els ajuntaments de Tortosa i Amposta, la URV, la Diputació, el centre tecnològic de la fusta i el moble de la Sénia i la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta. En total, plantegen una dotzena d'actuacions estratègiques per canviar el model econòmic territorial en tres anys utilitzant com a palanca la reserva de la biosfera de l'Ebre. La creació d'una DO per promoure el marisc del Delta, un observatori de la sequera o la redefinició del sector del moble són alguns dels projectes presentats.
Pel 2018, un repte del Copate serà l'ampliació de la superfície de la reserva, ja que ara el nord de la Ribera d'Ebre en queda exclòs. “Tindrem ja una trajectòria per demanar-ho a la Unesco”, ha dit Aragonés.
LA FRASE
LA XIFRA
Projecte d'adaptació al canvi climàtic
El Copate participa en el projecte Life Clinomics d'adaptació al canvi climàtic que promou la Diputació de Barcelona. A més de la reserva de la biosfera de l'Ebre, també hi participa la reserva de la biosfera del Montseny i el Consell Comarcal de l'Alt Penedès. “S'analitzen dues reserves de la biosfera com a laboratori territorial i una comarca amb gran vocació alimentària però amb infraestructures”, ha manifestat el director tècnic del Copate.
El projecte Life Clinomics preveu l'elaboració de tres estudis detallats de l'impacte del canvi climàtic, un per cada territori, així com el disseny de tres estratègies d'intervenció per mitigar l'impacte del canvi climàtic. Es crearan taules territorials i sectorials per organitzar la resposta social al canvi climàtic de manera participativa i consensuada.