Municipal
Proposen el nom de 27 dones per al nomenclàtor de Girona
objectiu Una comissió els valorarà per resoldre el dèficit que hi ha de noms femenins als carrers i places de la ciutat passos Prèviament, la comissió s'ha de reunir per aprovar el catàleg oficial actualitzat de noms
La comissió del nomenclàtor de Girona té damunt la taula el nom de 27 dones per ser assignats, si procedeix, a espais públics com ara carrers i places de la ciutat. Són propostes d'entitats ciutadanes que en futures reunions de la comissió es valoraran. Aquestes propostes seran estudiades amb una atenció especial per anar avançant en el dèficit de noms de dones en els carrers i places de la ciutat, en clar contrast amb els noms d'homes. De fet, en dades facilitades per l'Ajuntament, la presència de dones en el nomenclàtor de carrers de la ciutat és d'un 6,6%, mentre que la d'homes és d'un 38,5%.
Les 27 propostes estan incloses en un total de 56 peticions rebudes pel consistori per atorgar diferents noms a carrers i places. Els de dones, per tant, no arriben a un 50% de les propostes rebudes. Però el regidor delegat de l'Unitat Municipal d'Anàlisi Territorial (UMAT) de Girona, Manuel Martín, va aclarir ahir que això no vol dir que la resta de propostes siguin noms d'homes: “Hi varietat entre aquestes altres 29 propostes. Hi ha noms neutrals pel que fa al gènere, com ara topònims, activitats, espais geogràfics... Per tant, podem dir que de les propostes rebudes la majoria són noms de dones, la qual cosa ens satisfà molt.” En declaracions la setmana passada a Televisió de Girona, Martín va admetre la voluntat del govern de la ciutat de reduir la desproporció entre noms d'homes i de dones: “Sense entrar en números, és manifest que hi ha un nombre considerablement més gran de noms masculins que de femenins.”
Els passos a fer
Martín va afegir que la primera necessitat és fer un catàleg dels noms oficials dels carrers i places de la ciutat. Aquesta serà la primera acció que farà la comissió del nomenclàtor quan es torni a reunir. De moment s'ha reunit només una vegada i estan pendents de convocar una segona reunió a uns informes jurídics de la secretaria, va explicar. En tot cas, la voluntat expressa del regidor és convocar-la de manera immediata tan aviat com aquests tràmits burocràtics estiguin resolts.
Un cop s'hagi aprovat el catàleg es publicarà al web municipal i després ja es podrà procedir a valorar els nous noms per ser incorporats al nomenclàtor. S'estudiarà casa per cas. Per fer-ho, cada nom anirà acompanyat d'una fitxa resum, i, en cas de discrepàncies, s'obrirà un debat entre els integrants de la comissió i, si cal, es votarà. El regidor va dir ahir que espera que “de manera natural” es faci una discriminació positiva cap a les dones a l'hora d'assignar nous noms al nomenclàtor. Aquest era, de fet, un dels objectius principals i explícits de la comissió en el moment que es va constituir, posar fi a la discriminació a favor dels noms d'homes i reparar el greuge històric que les dones han patit en el reconeixement dels seus mèrits a l'hora d'assignar el seu nom a un espai de la ciutat.
El reglament de la comissió es va aprovar el juny de l'any passat. Té caràcter transversal i està formada tant per polítics com per tècnics i membres d'entitats. En concret, la integren l'alcaldessa, els portaveus dels grups municipals, representants dels partits que van concórrer a les eleccions, el regidor responsable de la UMAT, representants de la Federació d'Associacions de Veïns de Girona, de l'Institut d'Estudis Gironins, de la Xarxa de Dones de Girona, de les associacions de veïns afectades per cada canvi, el director del servei de gestió documental de Girona, un tècnic del servei d'estadística municipal i el cap d'àrea de la UMAT.
LA XIFRA
Plaques per donar visibilitat
N.AstorchLa Xarxa Dones Girona va posar en marxa fa un mes una campanya adreçada a institucions i entitats de la ciutat que tenia com a objectiu que bategessin algun dels espais dels seus locals –una aula, una sala de reunions o una sala de premsa, per exemple– amb el nom d'una dona, viva o morta, que tingués una especial significació. Un cop escollit el nom de dona, i gràcies a un ajut de l'Ajuntament de Girona, els noms han quedat inscrits en unes plaques que avui es presentaran públicament als locals de CCOO. La UdG s'ha sumat a aquesta iniciativa avui inaugurarà l'aula Isabel Vilà a la biblioteca del campus de Montilivi amb una conferència sobre el seu llegat i la realitat política, cultural i religiosa del segle XIX. “S'han superat totes les expectatives”, va reconèixer ahir Carme Bosch, de la Xarxa Dones Girona. En aquests moments, ja hi ha una vintena de plaques fetes i la campanya continuarà oberta fins l'any que ve. “La idea és donar visibilitat a dones importants”, assegura Bosch.