terratrèmol
Un sisme de magnitud 3,6 fa tremolar Sils i Santa Coloma
L'epicentre del terratrèmol, força superficial, el va fer especialment perceptible per a la població
Es va notar arreu de la Selva interior, però també a Blanes i a Girona
Un terratrèmol de magnitud 3,6 en l'escala de Richter va fer tremolar ahir al matí la Selva interior. El sisme no va provocar cap dany material greu –més enllà de dues incidències per esquerdes a la comarca– ni personal. Segons dades de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), es va produir a les 10.26 h i l'epicentre es va detectar a uns cinc quilòmetres de profunditat al sud de Santa Coloma de Farners, al terme municipal de Riudarenes.
La zona on es va originar la tremolor és propera a l'epicentre del darrer sisme destacat, de magnitud 2,6 poc després de les sis de la matinada del dijous 25 d'agost. En aquella ocasió, per l'hora i la intensitat inferior, els telèfons d'emergències i cossos de seguretat no van rebre cap alerta de la població, però ahir sí que van ser molts els veïns de la zona que el van percebre. Protecció Civil va informar que el telèfon d'emergències 112 havia atès 41 trucades de veïns.
Les dues poblacions des d'on van rebre més avisos van ser Maçanet de la Selva (10) i Santa Coloma de Farners (6). Però el sisme va ser àmpliament percebut al centre de la comarca i, amb menys intensitat, en llocs com Blanes, el Gironès i els extrems nord del Maresme i el Vallès Oriental. Amb tot, també hi va haver algun testimoni de llocs més llunyans, com Osona o l'Hospitalet de Llobregat.
Al carrer i als balcons
El fet que fos un dia festiu i molta gent encara estigués a casa seva va fer que la tremolor se sentís especialment. A la plaça Farners de Santa Coloma, la Tina, que viu en un segon pis, comentava amb amics i familiars que havia “començat a vibrar primer el terra, després les parets i les finestres i les persianes”. Un parell d'hores després encara li durava l'ensurt, però la notícia corria de taula en taula pel cèntric bar Sport a l'hora del vermut.
Altres residents també havien notat la vibració, tot i que d'entrada l'atribuïen al pas d'un camió o un vehicle pesant. En canvi, l'amo de l'estanc del carrer Sant Sebastià, en Neri, va percebre el sisme amb el seu oncle mentre enraonaven al carrer, a les portes de l'establiment. “Hem sentit una tremolor al terra i al cap de dos minuts, al bloc d'aquí davant, gairebé tots els veïns eren als balcons”, descrivia. Un client que entrava a l'estanc al migdia, per contra, no s'havia assabentat de res.
La població de la Selva està més o menys habituada a terratrèmols lleus com el d'ahir amb certa periodicitat. Alguns recordaven altres episodis, com ara el del 23 de juliol de 2008 –de magnitud 3,5–, però destacaven que el d'ahir havia estat especialment intens, segurament per la superficialitat de l'epicentre.
Però el sobresalt va ser encara més fort per a una parella de nouvinguts a la capital selvatana, en Juan Miguel i la seva dona, que hi resideixen des de l'hivern passat: “Hem notat com una explosió i s'han mogut fins i tot les cadires; per sort, només ha durat un parell de segons”, explicaven sorpresos.
L'alcalde de Santa Coloma, Joan Martí, celebrava que “per sort només ha estat un ensurt important, però no s'ha hagut de lamentar cap desgràcia”. El seu homòleg de Sils, Martí Nogué, admetia que al seu municipi també s'havia notat, però potser no tant com a Santa Coloma. A Vilobí, en canvi, l'alcaldessa, Cristina Mundet, va relatar a TV3 que “la gent s'ha espantat molt i ha sortit al carrer”. “Tenim el terratrèmol d'Itàlia molt recent”, justificava.
L'HORA
Vint petites rèpliques posteriors
Com és habitual quan es registra un moviment tectònic de magnitud destacada, el terratrèmol de dos quarts d'onze del matí va anar acompanyat d'un seguit de rèpliques posteriors de menor intensitat. El comunicat sísmic emès per l'ICGC amb les dades detallava que “fins a les 13.30 h s'han identificat una vintena de rèpliques de magnitud inferior a 2,0 que no han estat percebudes per la població”.
La subcomarca de la Selva interior és una de les zones amb més activitat sísmica de la demarcació, per bé que els moviments no solen superar el llindar de la perceptibilitat. Entre els terratrèmols més destacats que s' han registrat a la zona des d'inicis de segle, destaquen el del 2010 a Caldes de Malavella (3,6), l'esmentat de Santa Coloma el 2008 (3,5) i un d'anterior, l'any 2002, de 3,4. Molt més enrere, al segle XV, les cròniques de l'època parlen d'un sisme devastador el març del 1427 a Amer i Osor, que va destruir o afectar bona part de les edificacions dels dos pobles.