Setembre infernal a l'Ebre
L'Observatori de l'Ebre va registrar dilluns la temperatura màxima durant un setembre
La dada assolida se situa com la segona més elevada des que el centre de Roquetes va començar la seua activitat el segle XIX
Ahir va quedar desactivada la restricció d'accés al massís del Port després que les condicions climatològiques extremes dels últims dies baixessen d'intensitat. La mesura va ser la conseqüència d'un episodi de calor que, lligat amb la sequera que s'arrossega des de fa mesos, havia situat el risc d'incendi als nivells més alts. Una dada exemplifica l'abast de la pujada de temperatures. A l'Observatori de l'Ebre, el centre de referència a les Terres de l'Ebre, els termòmetres van assolir en dos dies consecutius els màxims històrics per a un dia de setembre: diumenge, els termòmetres van assolir els 38,2 ºC, una xifra mai vista abans en un 4 de setembre. L'endemà, dilluns 5, el rècord va quedar fet miques ràpidament amb els 41,5 ºC a què van arribar els aparells de mesura.
Temperatures impròpies del setembre que, a més, entren en el rànquing de valors màxims registrats al llarg de tota la història. Fins i tot incloent-hi els mesos centrals de l'estiu: la dada d'aquesta setmana passa al segon lloc de temperatures màximes recollides per l'observatori d'ençà que va començar la seua activitat, el 1880. El rècord el mantenen els 43 ºC a què van arribar el 7 de juliol del 1982, a només un grau i mig de distància de la dada assolida aquesta setmana.
Pere Quintana, investigador del centre, assenyala que malgrat que passar dels 41 graus és “molt excepcional”, mirant els registres per dècades sí que es constata un augment progressiu de les temperatures: “Només cal veure que els valors màxims del top ten corresponen als últims anys. No n'hi ha de la dècada dels vint, sinó que tots són dels vuitanta en endavant”. Un fet que confirma que l'escalfament global no és només una teoria i que fa pensar que la repetició de màximes com les d'aquesta setmana podria no ser difícil.