Medi ambient

municipal

medi ambent

Sant Pol redueix un 40% les avaries provocades per l'embús de tovalloletes

L'Ajuntament constata la davallada dels problemes a la xarxa i l'atribueix a la conscienciació ciutadana

Situa l'estalvi en 2.400 euros respecte al 2015

Sant Pol va ser un dels primers pobles catalans a donar la veu d'alerta sobre els problemes que causava a la xarxa de clavegueram l'acumulació de les tovalloletes humides que s'han popularitzat per a la higiene íntima. L'augment de les avaries a les canalitzacions va provocar fins i tot que el consistori fes una crida a la ciutadania el mes d'octubre passat per demanar-los que deixessin de llençar aquest producte directament al vàter. La petició sembla que ha tingut una resposta prou àgil, segons els responsables tècnics del consistori. El cap de Serveis, Antoni Sànchez, assegura que s'ha fet una comparativa amb les avaries provocades per aquest material a el municipi i que respecte al 2015, “entre els mesos de juliol i agost, que és quan hi ha més gent a Sant Pol, s'han reduït un 40%”. Sánchez avalua en uns 2.400 euros l'estalvi en la despesa per solucionar el problema i considera que és un bon començament per intentar tallar una situació que amenaçava de desbordar-se. De fet, va ser arran dels episodis de les pluges de finals d'estiu del 2015 quan el consistori va tenir consciència de la gravetat de la situació, perquè s'havia hagut d'actuar de manera constant en punts recurrents del municipi, com ara a la cruïlla dels carrers Consolat del Mar i Ignasi Mas Morell i al carrer Narcís Monturiol de la urbanització Urbapol. Sánchez recorda que es va haver de cridar diverses vegades el servei de camió cisterna per desembussar la xarxa i que es van haver d'habilitar nous pous de registre per accedir més ràpidament a les canalitzacions afectades. La cisterna en aquells dos mesos va tenir un cost de 3.500 euros, al qual es va sumar el de les obres, uns 3.400 euros més. “La gent no és conscient que, malgrat que es digui que són biodegradables, el material amb què estan fetes forma uns fils que es lliguen com si fos una trena, i queden enganxats als desguassos i a les clavegueres formant un tap”, precisa el cap de Serveis.

El ressò mediàtic

Quant a la valoració que en fa el consistori, el primer tinent d'alcalde, Ferran Xumetra (PDC), vincula els bons resultats obtinguts tant a la bona predisposició de la ciutadania com al ressò que s'ha donat al problema en els últims anys a través dels mitjans de comunicació. “Hi ha ajudat molt que la gent llegís als diaris i veiés a la televisió les greus conseqüències que pot tenir un gest tan habitual com llençar una tovalloleta al vàter”, comenta, i hi afegeix que “només fa falta un senzill canvi d'hàbits per ajudar que la xarxa de sanejament funcioni millor”.

LA FRASE

Només fa falta un senzill canvi d'hàbits per ajudar que la xarxa de sanejament funcioni millor
Ferran Xumetra (PDC)
primer tinent d'alcalde de l'ajuntament de sant pol

LA XIFRA

2.400
euros
és l'estalvi que l'Ajuntament ha aconseguit pel que fa a avaries per tovalloletes a la xarxa de sanejament.

Les empreses comencen a implicar-se en la lluita

Segons els experts, una tovalloleta humida necessita sis mesos per desfer-se, sempre que estigui molla i no hi hagi acumulació de més residus. A més, l'etiquetatge de moltes marques no concreta aquesta informació. El mes passat Badalona, una altra ciutat que ha engegat una campanya per conscienciar els veïns dels efectes negatius de fer servir el vàter per deslliurar-se de les tovalloletes, va aconseguir un aliat prou conegut. L'empresa del sector de l'alimentació Grup Bon Preu es va comprometre a modificar el text de presentació de les etiquetes del paper higiènic humit a mesura que es vagi acabant l'estoc que té d'aquest producte. La nova etiqueta hi afegirà un pictograma que indica que les tovalloletes no s'han de llençar al vàter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia