Un càmping de Blanes en denuncia dos altres per activitats en sòl rústic
La gestora del Cavall de Mar insta l'Ajuntament a enretirar instal·lacions de dos negocis
“La situació és d'una complexitat extraordinària”, admet Celaya
L'administradora del càmping Cavall de Mar de Blanes, Fina Ramos, ha denunciat a l'Ajuntament que dos altres negocis del sector fan activitats en sòl rústic. Segons l'escrit de la denúncia a l'Ajuntament, el Cavall de Mar sosté que els càmpings Blanc d'Eivissa i Bellaterra ocupen parcel·les en sòl no urbanitzable costaner (NUC1), “on no es permet la realització d'usos i obres de càmping”.
Els gestors del Cavall de Mar, situats al carrer Colón de Blanes, van presentar un escrit a l'Ajuntament el 15 de juliol, i van presentar-ne un altre fa deu dies. Aquest càmping demana que el consistori retiri instal·lacions dels dos negocis i “iniciï expedient de protecció de la legalitat urbanística i de restauració de la realitat física alterada i de l'ordre jurídic vulnerat i/o sancionador contra el promotor de les obres, usos i activitats, propietaris i les persones que en resultin responsables”.
“Competència deslleial”
Segons els gestors del Cavall de Mar, els dos altres negocis al·ludits “produeixen una competència deslleial a les altres activitats del càmping del municipi de Blanes, legalment implantades, desprestigia el sector i també la pròpia imatge de qualitat turística que vol transmetre i garantir el municipi”.
Ramos assenyala que gestiona un càmping petit i que “paguem l'aigua per les parcel·les que tenim. Imagina't el que s'han estalviat en impostos aquells que ocupen aquestes parcel·les [no regularitzades]. El text del denunciant sosté que tretze parcel·les del Blanc d'Eivissa i una del Bellaterra són “en sòl no urbanitzable agrícola d'especial protecció; no disposen de les prèvies i perceptives llicències i autoritzacions urbanístiques, ambientals i sectorials. A més, afecten terrenys especialment protegits per la normativa supramunicipal”. Les parcel·les són en el polígon 7 del cadastre de rústica del municipi, ha admès el consistori en certificats de qualificació urbanística que li va enviar el 19 de juliol i el 9 d'agost.
L'equip de govern de Blanes (el PSC, Partit Demòcrata Català i ERC) proposa trobar una solució a una situació d'una “complexitat extraordinària”, admet la regidora d'Urbanisme, Pepa Celaya (PSC). Celaya assenyala que els càmpings supleixen la falta d'hotels al poble i que la voluntat de l'equip de govern és que siguin “de qualitat i que compleixin la legalitat”.
Celaya ha detectat “una bel·ligerància extrema” entre alguns càmpings, cosa que no entén perquè tots tenen “plena ocupació”. Atenent el pla director del sistema costaner, l'Ajuntament preveu legalitzar les ocupacions anteriors al juny del 2005. Els establiments que tinguin ampliacions posteriors seran multats.
LA FRASE
LA DATA
El “premi” de la legalització i l'avanç del nou POUM
L'administradora del càmping Cavall de Mar, Fina Ramos, assenyala que la legalització que pretén l'Ajuntament de Blanes dels negocis del sector és “injusta”. Per Ramos, “no pot ser que se li legalitzin instal·lacions que són en terreny rústic. No pot ser que des de fa anys els càmpings [Blanc d'Eivissa i Bellaterra] ocupin parcel·les de manera il·legal, i ara a sobre se'ls doni un premi”.
L'Ajuntament de Blanes treballa per legalitzar els càmpings al costat del riu Tordera que estan en situació irregular. La Generalitat avala la tasca del consistori, que ha fet un avançament del nou pla general –l'anterior va ser impugnat per l'Associació de Càmpings, i el TSJC va donar la raó als negocis l'any passat. Segons va exposar la Generalitat en una nota del 22 de juny, “el canvi [legalització] afectarà els càmpings El Pinar, Bellaterra, Roca i Blanc, situats a la plana de la Tordera. També abastarà altres establiments que estan fora d'aquest àmbit, com els càmpings la Masia, Sol i Mar, Cavall de Mar i Blanes”.