Patrimoni recuperat
Deu anys de la reconquesta
Les primeres edificacions del Club Med al Parc Natural del Cap de Creus van començar a ser enrunades el setembre del 2006, en l'inici d'un procés de recuperació modèlic d'un paratge que es va obrir al públic l'abril del 2011
Era el setembre de l'any 2006 quan les màquines van entrar per primer cop al paratge de Tudela per fer justícia i recuperar l'espai que un turisme colonitzador s'havia fet seu amb la instal·lació a principis dels 60 d'un club privat, el Club Méditerranée, arrecerat a l'escalf del franquisme. Un informe de la Diputació de Girona ja detallava a principis del nou mil·lenni els danys que hauria pogut fer el Club Med al cap de Creus. Aquell era un document taxatiu que volia fer-se lloc en la taula de negociacions de la compra dels terrenys per part de l'Estat espanyol.
El juny del 2004 el Club Med tancava les portes. Finalment, el Ministeri de Medi Ambient espanyol va executava la compra de les 150 hectàrees per 4,4 milions d'euros. Era la segona quinzena del mes de desembre del 2005 i ja es començava a pensar en l'enderroc de totes les edificacions situades en aquell espai. El 20 de setembre del 2006 es van fer els primers enderrocs d'habitatges. Aquella era una prova que havia de permetre que el juliol del 2007 s'efectués el gran enrunament d'habitatges que s'havien aixecat en zona concebuda per al gaudi particular. No va ser així. Tot va anar més a poc a poc. El 9 de gener del 2007 (dos anys i mig ja després del tancament) es van derruir les instal·lacions de la zona costanera i de domini públic. Les edificacions van restar intactes. El cost de l'enderroc d'aquestes va ser el primer escull per a l'enderroc: calien 7,1 milions d'euros. La segona trava per enrunar les edificacions va sorgir el novembre del 2008. Entre molts altres inconvenients, l'Ajuntament de Cadaqués es va negar a eximir l'Estat de pagar impostos i fins al gener del 2009 no hi va haver acord.
El 13 de juliol del 2009 va ser el gran dia. Va caure la primera de les 443 cases sentenciades que restaven dretes. Per Setmana Santa del 2011 es va obrir l'espai al públic, i dos mesos després l'empresa EMF, responsable, va rebre el primer dels reconeixements per la feina de restauració modèlica efectuada.
Tant la directora del Parc Natural del Cap de Creus, responsable de l'espai de Tudela, Victòria Riera, com l'alcalde de Cadaqués, Josep Lloret, coincideixen ara que, un cop restaurat, el paratge té la preservació que necessita, si bé en aquests cinc anys els períodes de visita i el cost de l'aparcament han generat alguna crítica.
Respecte al futur del paratge, Riera considera que “no ha de canviar gaire” i, com a molt, es pot pensar a ampliar el període de visita “si tenim més recursos”. “Tudela està funcionant molt bé”, assegura. Coincideix en el bon funcionament amb l'alcalde Lloret, que comprèn que si el parc no fa més “és perquè no té més recursos”.
Ambdós coincideixen també que aquest ha estat un estiu amb molta gent i que cal avançar amb prudència. Cinc anys després d'haver-se restablert la normalitat, ningú dubta que la reconquesta iniciada per les retroexcavadores va resultar un encert.