Medi ambient
Un error humà va causar la fumerada a Repsol del maig
L'accionament d'un interruptor equivocat va desencadenar una sèrie d'incidents que van provocar les columnes de fum a les torxes
El govern descarta de moment sancions, però veu “millorable” la comunicació
Les grans columnes de fum, visibles a quilòmetres de distància, que van generar les torxes de les plantes de les companyies Repsol i Dow al polígon químic nord del Tarragonès el 23 de maig van ser provocades per un error humà. Així ho van detallar ahir responsables tant del govern com de les dues empreses en la comissió d'Empresa i Coneixement del Parlament, que es va dedicar de manera monogràfica a aquest episodi.
L'incident es va originar en el canvi de les bateries del rellotge intern d'un sistema de control, operació durant la qual un operari de Repsol va accionar un interruptor equivocat. Segons va detallar Josep Francesc Font, director del complex de Repsol a Tarragona, això va provocar l'aturada del sistema d'aire comprimit, que no es va poder restablir de manera automàtica perquè la planta es trobava llavors en manteniment, i com a conseqüència, l'aturada també dels generadors de vapor, de la planta d'etilè de Dow (que obté l'aire comprimit de la xarxa de Repsol) i, finalment, de la planta de Repsol per evitar la combustió de caldera. Sense el vapor d'aigua, la crema dels gasos a les dues torxes no va ser neta i es va generar el fum negre.
El director general de Seguretat Industrial, Pere Palacín, va explicar que, malgrat que l'expedient informatiu obert a Repsol encara continua obert, de moment l'informe jurídic no veu causa per obrir un procés sancionador. Tot i això, tant el director general de Protecció Civil, Joan Delort, com la directora de Qualitat Ambiental, Mercè Rius, van considerar “millorable” la comunicació que es va oferir a la ciutadania. “Si es genera alarma, és que no s'ha fet prou. Potser seria interessant que també les empreses donessin explicacions”, va assenyalar Delort.
Per part de Repsol, es van detallar les accions de millora posades en marxa per evitar la repetició de l'incident. Així, s'ha millorat la senyalització dels interruptors afectats i s'està estudiant una fórmula d'abastiment alternativa de vapor per a casos d'aturada com l'experimentat al maig. Al mateix temps, es vol instal·lar una nova tecnologia més neta al cremador de les torxes.
La diputada de Catalunya Sí que es Pot Hortènsia Grau va demanar un canvi del protocol de Protecció Civil per tal que a Tarragona funcioni de manera descentralitzada i més ràpida. Segons la cronologia dels fets elaborada pel govern, entre la detecció de l'incident i la confirmació de Medi Ambient que no hi havia risc va passar una hora. El diputat de la CUP Sergi Saladié va reivindicar que es creï la figura de l'inspector resident a les plantes, una opció que el govern estudiarà.