Medi ambient

medi ambient

La platja de Vilassar rep aigües fecals de Cabrils

Els residus vindrien d'un col·lector malmès pels aiguats del 12 d'octubre

El consistori cabrilenc va anunciar que ja s'ha fet una acció urgent per frenar-ho

Vilassar de Mar encara continua topant amb els efectes dels terribles aiguats del 12 i el 13 d'octubre, que van fer un mort i que van ocasionar registres rècord al municipi maresmenc.

Ara s'ha detectat un cas d'abocament d'aigües fecals a la riera d'en Cintet, fet que ha obligat l'Ajuntament a tallar els accessos a aquesta infraestructura. No obstant això, les aigües residuals ahir ja arribaven fins a la platja i estaven a punt d'entrar al mar. En aquest sentit, el consistori també ha prohibit banyar-se a la desembocadura d'aquesta riera. Segons l'Ajuntament de Vilassar de Mar, l'origen d'aquest incident es troba en un col·lector situat al torrent de Can Roldós, al terme municipal de Cabrils, que va quedar molt malmès arran de l'episodi de pluges de l'octubre.

El regidor de Medi Ambient de Vilassar de Mar, Joan Roca (GxV), va explicar que ja s'ha comunicat el problema tant a Cabrils com al Consell Comarcal i a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Roca, a més, va avançar que en les pròximes hores estava previst fer una actuació d'urgència, després de descartar altres alternatives. “La intenció és poder fer una obra que, almenys, permeti evitar que la brutícia arribi fins a la platja”, va explicar. Aquesta actuació consistiria, a grans trets, a construir un dic a l'altura del carrer Narcís Monturiol per desviar les aigües fecals fins a la xarxa de clavegueram.

“Ja s'ha aturat”

Per la seva banda, ahir a la tarda l'alcaldessa de Cabrils, Lina Morales (CiU), va voler puntualitzar: “Des d'ahir s'ha fet una actuació urgent perquè no baixi més aigua bruta cap a Vilassar de Mar.” En aquest sentit, l'alcaldessa va assegurar que aquests treballs d'emergència s'allargaran durant uns dies. D'altra banda, Morales va recordar que ja hi havia sobre la taula un projecte –encarregat per l'Ajuntament– per fer substituir aquest col·lector per un de nou i que la intenció és començar-lo abans no acabi l'any. No obstant això, l'episodi d'intenses pluges de l'octubre farà endarrerir aquests treballs respecte de la data prevista de començament.

S'ha fet una actuació urgent perquè no baixi més aigua bruta a Vilassar de Mar
Lina Morales
Alcaldessa de Cabrils
La intenció és fer una obra que permeti evitar que la brutícia arribi fins a la platja
Joan Roca
Regidor de Medi Ambient de Vilassar de Mar

Segon abocament en poc més d'un any

Aquest vessament d'aigües fecals o residuals és el segon que hi ha a Vilassar de Mar en poc més d'un any. I és que a l'octubre del 2015, també després d'un episodi de pluges, es va embussar un altre col·lector d'aigües, cosa que va fer que es vessés al mar una part d'aigües residuals. Llavors, la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) va emetre una prealerta del pla especial d'emergències per contaminació accidental de les aigües marines i va recomanar evitar el bany a la zona afectada fins que s'hagués reparat l'embús al col·lector. En aquest sentit, l'Ajuntament de Vilassar de Mar va decretar la recomanació de no banyar-se a la platja per almenys 48 hores. Segons va manifestar aleshores el conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal, Josep Triadó (CiU), “de les aigües vessades, el 80% eren pluvials i només el 20% tenien caràcter residual”. Triadó, a més, va explicar que aquell embús va ser causat per “la suma de les fortes pluges i l'arrossegament de materials fins a aquell punt”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia