Medi ambient

Exigeixen que s'aclareixi el futur d'Ercros a Cardona

Alcalde i treballadors es concentren contra el possible tancament

Estruch avisa que treure el runam salí costaria 16 milions si l'empresa marxa i que, si cal, anirà al jutjat a exigir responsabilitats

L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, i un grup de treballadors es van concentrar ahir contra la possible marxa d'Ercros aprofitant que l'empresa celebrava la junta d'accionistes a Barcelona. Exigeixen a la companyia que aclareixi el futur de la planta de Cardona quan ha passat mig any des que se'n va anunciar el possible tancament. L'alcalde denuncia que “és inacceptable que després de sis mesos d'angoixa dels treballadors, de les famílies i del poble de Cardona no s'hagi aclarit si es tanca o no”. Josep Maria Peña, representant dels treballadors, va dir que la plantilla viu amb “nervis” i “malestar”.

Treballadors i Ajuntament es van mostrar molestos pel fet que Ercros parli de tancar a Cardona quan ahir va presentar als accionistes uns beneficis de 27 milions. “I no pot fer les inversions que calen per a la continuïtat?”, es preguntava l'alcalde. Peña parlava d'“indignació” dels treballadors per aquest motiu. “Ara que no és rendible, tanco i ja us espavilareu”, hi afegia.

Reclamen a Ercros que faci un exercici de responsabilitat social pels 35 llocs de treball directes que perillen. Però també que assumeixi la responsabilitat mediambiental i retiri els 5 milions de tones de runam salí que encara queden. L'alcalde va assegurar que la continuïtat de la planta és la millor garantia per fer desaparèixer el runam salí, ja que si ho ha de fer la Generalitat el cost serà molt més elevat, d'uns 16 milions, va dir. Per això, aposta per negociar al màxim perquè l'empresa es quedi. Però adverteix que si no hi ha acord estan disposats a arribar fins al final; als jutjats, si cal, “pels llocs de treball i per les responsabilitats mediambientals”.

Els empleats van repartir fulletons –signats per CCOO, la UGT i l'Ajuntament– i van parlar amb accionistes sobre la situació a Cardona, davant l'edifici on es feia la junta general.

Pla de restauració

Ahir a la tarda es va celebrar una taula de treball en què l'alcalde de Cardona va demanar un posicionament clar a la Generalitat sobre la possible marxa d'Ercros. “Demanem el màxim suport a Cardona”, deia. I hi afegia: “Ens sentim desemparats per l'empresa i també per la Generalitat.” Segons Estruch, el govern ha reclamat a Ercros el pla de restauració que tenia pendent des del 2011. Ara cal esperar què inclou aquest pla. L'alcalde reclama que inclogui que Ercros ha d'eliminar el runam salí i replantar de vegetació la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.