Demanen l'aturada de les activitats extractives al meandre vell del Fluvià
La Iaeden-Salvem l'Empordà denuncia la situació dels pagesos de Sant Pere amb l'aigua salada que surt dels seus pous i que no els serveix per regar
L'organització ecologista Iaeden-Salvem l'Empordà va realitzar ahir una roda de premsa al costat d'un pou salinitzat en un camp de pomeres a Sant Pere Pescador per denunciar la situació que viuen els pagesos locals amb l'aigua salada que surt dels seus pous i que no serveix per regar. L'entitat indica com una de les possibles causes l'“excessiva activitat extractiva” que es realitza al meandre vell del Fluvià per part de l'empresa Can Curanta, riu amunt a Torroella de Fluvià, i per això n'han demanat al Departament de Territori i Sostenibilitat “l'aturada immediata” i que es revisin els permisos que puguin donar cobertura ambiental a l'activitat, ja que consideren que “no s'ajusten a les lleis vigents”. A més, reclamen que l'ACA investigui si s'està actuant per sota del nivell freàtic.
La Iaeden explica que l'empresa Can Curanta fa dècades que opera als marges del riu a Torroella de Fluvià, una zona d'alta protecció especial, “amb un impacte visual evident sobre el paisatge i amb uns impactes sobre el sistema fluvial i la capa freàtica molt importants”. Després d'una baixada de les seves activitats per la crisi del sector constructor, aquest any l'empresa ha tornat a augmentar les extraccions “amb el resultat d'una nova gran bassa d'aigua permanent a pocs metres del llit sec del Fluvià”, detalla l'organització ecologista, que es mostra “sorpresa” pel fet que “l'administració continua permetent una activitat tan insostenible i que pot perjudicar la qualitat i quantitat d'un bé públic com és l'aigua”.
La Iaeden ressalta que el fet que s'hagi creat una bassa permanent “demostra que les extraccions de Can Curanta han sobrepassat la capa freàtica”, cosa que recorda que vol dir que s'està actuant en contra de l'article 61.1 del pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya, que fixa que “l'administració hidràulica no pot autoritzar extraccions d'àrids per sota del nivell freàtic”.
Salinització
L'entitat ecologista remarca que l'activitat, a més d'“incrementar la vulnerabilitat de les aigües subterrànies vers l'entrada de contaminants”, podria afectar directament “l'equilibri dels nivells de l'aigua entre l'aqüífer i el riu, augmentant el risc de salinització, i també genera una pèrdua de la qualitat i quantitat d'aigua disponible per al consum de boca i agrari”. En aquest sentit, assenyala que aquest estiu s'han salinitzat alguns pous de Sant Pere Pescador. “Davant del ja fràgil sistema d'aigües potables a la comarca, no ens podem permetre que continuïn activitats amb resultats nefastos com aquest. L'interès públic de l'aigua està per sobre l'interès privat de les empreses que realitzen activitats extractives”, afirma l'entitat.