Medi ambient

Medi ambient

Acord transfronterer contra el canvi climàtic

L'objectiu és trobar estratègies conjuntes en l'espai català transfronterer

La Diputació de Girona, el Consell General dels Pirineus Orientals i el Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les Comarques de Girona (Cilma) lideren el projecte europeu ECTAdapt, de més d'un milió d'euros, amb el qual es pretén trobar estratègies conjuntes d'adaptació al canvi climàtic en l'espai català transfronterer (ECT). La presentació del projecte va tenir lloc ahir a Perpinyà amb la presència de representants de diversos organismes i institucions, com l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) i l'Associació de Naturalistes de Girona.

El projecte, que té una durada de tres anys, s'estructura en tres escales de treball: l'anàlisi de la vulnerabilitat del territori, la sensibilització de la població i de tots els agents públics i privats implicats i la redacció i execució de plans d'acció local per a l'adaptació al canvi climàtic. El 65% del projecte està finançat per fons europeus, i la resta, per la Diputació de Girona (6,6%), el Cilma (9,5%) i el Consell -18,9%-.

Després de la presentació del projecte, hi va haver un seminari on es va destacar que el canvi climàtic té ja conseqüències en la quantitat i la qualitat de l'aigua, en la producció agrícola i silvícola, en la pèrdua de biodiversitat, en el turisme i l'economia (estacionalitat, manca de neu…), en la salut pública (al·lèrgies, epidèmies, mosquits, plagues…) i en l'augment i la intensitat dels riscos naturals (incendis, inundabilitat, intrusió salina, esllavissades…), entre d'altres. El cap de l'OCCC, Salvador Samitier, va destacar que alguns dels projectes que ja es desenvolupen posen en pràctica mesures d'adaptació en diferents espais del territori.

Prèviament, també hi va haver la signatura d'un acord de col·laboració per a la cooperació transfronterera en la gestió de l'ECT entre la presidenta del departament de la Catalunya del Nord i senadora francesa, Hermeline Malherbe, i el president de la Diputació de Girona, Pere Vila.

L'ECT és el territori format per les comarques gironines i la Catalunya del Nord, representa una àrea d'influència de prop de 10.000 km², inclou 1,3 milions de persones i té unes condicions climàtiques i socioeconòmiques similars i una economia basada en l'agricultura i el turisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.