medi ambient
La depuradora de l'Alt Maresme, a tota màquina
Les instal·lacions tracten els fangs d'altres municipis de la comarca per produir energia
Es vol que la instal·lació sigui autosuficient i generi excedent
L'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de l'Alt Maresme, situada al terme municipal de Tordera, agafa un nou impuls. Per tal d'aprofitar i esprémer al màxim el potencial de les seves instal·lacions, aquesta planta tracta des del març els fangs provinents d'altres cinc depuradores més petites de la comarca –de poblacions com Teià, Sant Andreu de Llavaneres, Arenys de Mar, Sant Pol de Mar i Tordera– i això servirà per generar energia.
Amb aquest aprofitament es calcula que el 2018 les instal·lacions puguin ser autosuficients en l'aspecte energètic i que es generi excedent per redistribuir-lo. A més, des del Consell Comarcal del Maresme també s'ha assenyalat que, amb la posada en marxa d'aquesta iniciativa, d'una banda s'avança en el procés de mitigació del canvi climàtic –es calcula que es reduiran un 85% les emissions de CO2 a l'atmosfera–, i de l'altra s'incrementa l'eficiència del servei aconseguint un estalvi econòmic anual de 180.000 euros.
Amb l'assumpció dels fangs d'aquests municipis també es busca amortitzar les instal·lacions que hi ha a l'EDAR per tractar-los. Tal com va explicar el director de l'àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal, Fernando Cabello, abans, dels dos digestors que intervenen en el procés, només en funcionava un al 50%. Amb la posada en marxa d'aquesta gestió dels residus es poden utilitzar els dos tancs i arribar a un 85% de la seva capacitat.
Cabello també va assenyalar que el fet d'enviar els fangs a les instal·lacions de l'Alt Maresme també suposa un estalvi econòmic per a les depuradores més petites, “ja que si no els residus s'haurien d'enviar per fer compostatge”.
Tot i l'entrada en funcionament d'aquest servei, es calcula que la planta de l'Alt Maresme encara no estarà a ple rendiment. I és que la instal·lació es va projectar per arribar al seu límit de capacitat el 2030, segons càlculs demogràfics.
El procés
Els fangs són un residu que s'obté després d'haver depurat les aigües residuals a través d'un tractament químic mitjançant uns bacteris. Un cop aquests han fet la seva funció i han netejat l'aigua, aquesta es torna al mar totalment descontaminada. La part que n'ha quedat és el que s'anomena els fangs. Aquest residu és el que es tracta a l'EDAR de l'Alt Maresme a través dels seus dos dipòsits digestors per transformar-lo en fertilitzant agrícola i en energia totalment reutilitzable.
LES DADES
“D'un problema en generem una oportunitat”
Des del Consell Comarcal del Maresme es va celebrar l'ampliació d'aquest servei de gestió de residus. “D'un problema en generem una oportunitat”, va manifestar el conseller de Medi Ambient, Josep Triadó (CiU), que va dividir aquesta acció en dues fases.
“Ara ja podem unificar la gestió dels fangs de diverses depuradores, eliminar residus i emissions de CO2 i amortitzar en un any i mig una inversió de 280.000 euros”, va dir. De cara al futur, Triadó va situar en el proper any la següent fase del procés, que serà la transformació en electricitat del biogàs generat a partir dels fangs. El titular de Medi Ambient va assenyalar que les instal·lacions de Mataró també faran aquest procés, però només amb els fangs que es generen a la mateixa capital de comarca. “De l'aigua bruta en fem fertilitzant, i d'aquest, energia”, va resumir Triadó, que va subratllar que “d'aquesta manera es tanca el cercle”.
El conseller comarcal també va fer notar que aquest sistema “és pioner a la comarca i a tot Catalunya”, i va recordar que “al principi l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) en tenia els seus dubtes, però ara ja està pensant exportar-lo a altres indrets del país”.
Per la seva banda, el president del Consell, Miquel Àngel Martínez (CiU), va recordar que el procés “permet estalviar 180.000 euros a l'any, uns diners que revertiran en més serveis ambientals per al territori”. Pel president del Consell, que és l'organisme encarregat de la gestió de les depuradores del Maresme, la gestió dels fangs “és un projecte de comarca” i va destacar la necessitat de “mitigar els efectes del canvi climàtic”. Pel que fa als resultats de futur d'aquest procés de gestió de residus, Martínez va ressaltar que “es podrà produir tanta energia que no només servirà per a l'autosuficiència de la depuradora de l'Alt Maresme, sinó que també se'n podrà exportar a altres indrets”. Aquest excedent s'utilitzarà per a altres projectes que encara s'estan definint.