Medi ambient

La col·laboració ciutadana permet documentar l'esclafit d'Igualada

Observadors meteorològics van fer una crida per buscar dades i imatges del fenomen

L'esclafit va provocar nombroses destrosses materials a la ciutat

El 23 de novembre passat, al voltant de les 16.12 h, una tempesta va arribar a la conca d'Òdena i ho va fer inicialment amb un fort vent. En pocs minuts, la tempesta va causar nombrosos danys, especialment a Igualada. Una seixantena d'arbres que van caure totalment o parcialment, una trentena de contenidors bolcats, carrers inundats, nombrosos elements que van caure de façanes i teulades a la via pública i milers d'abonats sense electricitat. Malgrat l'aparatositat, la poca mobilitat que hi havia en aquell moment a la ciutat va fer possible que el fenomen no provoqués danys personals.

Alguns igualadins van captar el fenomen meteorològic i les seves conseqüències, però van estar especialment atents els vigilants del Servei Meteorològic de Catalunya a l'Anoia: Enric Barrufet (Santa Margarida de Montbui), Albert Borràs (Igualada) i Abel Galisteo (la Llacuna). Ja en un primer moment van sospitar que el fort vent que havia acompanyat l'inici de la tempesta va ser un esclafit o downburst, un fenomen difícil d'observar per la seva brevetat i excepcionalitat.

Després d'haver recopilat dades i imatges gràcies a una crida a la ciutadania, els observadors tenen la certesa que es va donar aquest fenomen, que consisteix en una caiguda d'aire fred del núvol de tempesta que, en tocar el terra, surt disparat i provoca un fort vent durant un curt període d'entre un i dos minuts.

Mapa interactiu

Amb les diferents dades s'ha creat un mapa interactiu que es pot visitar a www.observatoridepujalt.cat. El mapa permet observar un cop màxim de vent de 137 km/h al polígon de Les Comes i un altre de 117 km/h al carrer Girona, així com imatges d'arbres i elements que van caure que han permès determinar la distribució del vent.

Amb aquests elements, els observadors creuen que l'esclafit es va concentrar a l'est de la ciutat, i a partir d'allà l'aire es va canalitzar pels carrers, i va agafar una violència especial en algunes vies concretes, com ara carrers del barri del Rec o l'avinguda Barcelona.

Les dades recopilades –que els observadors continuen oberts a rebre– mostren que el fenomen es va concentrar especialment a Igualada, i que als municipis veïns els danys i els cops màxims de vent van ser molt menors. Així, el vent a Santa Margarida de Montbui es va quedar en 54 km/h.

A més del vent, el front va deixar a la capital de l'Anoia calamarsa, tempesta i una intensitat elevada de precipitació, amb 46,7 mm recollits al centre d'Igualada durant aquell dia.

LA XIFRA

137
km/h
va ser el cop màxim de vent registrat durant l'episodi.

LA DATA

23/11/16
va ser el dia
en què es va produir la tempesta que va incorporar el violent esclafit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia