Medi ambient

fauna

El centre de fauna dels Aiguamolls atén un miler d'animals

Continua la tendència a l'alça de la recuperació d'animals procedents de diferents indrets de la demarcació

El Centre de Fauna dels Aiguamolls de l'Empordà, especialitzat en la recuperació d'animals salvatges, va atendre el 2016 1.061 exemplars –una xifra que representa el 10% del total de Catalunya–. El nombre total d'animals atesos és inferior al del 2015, quan en van ser 1.132 els recuperats. Segons dades del Departament de Territori i Sostenibilitat, és als mesos d'estiu quan es registra un volum més gran d'ingressos.

El 68,2% dels animals atesos al centre han estat portats pel Cos d'Agents Rurals –concretament 724 animals–, i el 31,8% restant els han fet arribar particulars. La majoria són animals procedents de les comarques gironines.

Pel que fa al tipus d'animals, les aus són el grup majoritari quant a arribades, amb 846 individus (79,7%), dels quals 626 (73,9%) són d'espècies protegides i 220 (26,1%), d'espècies no protegides. Dins les aus protegides, el grup dels falciots i les orenetes han estat els més abundants, amb 255 exemplars ingressats, seguits de les rapinyaires nocturnes amb 124 ingressos i dels rapinyaires diürns, amb 96 entrades, i els fringíl·lids, amb 72 entrades.

El 2015 també van ser les aus el grup majoritari d'ingressos –907 individus–, dels quals el 72% eren espècies protegides. Els mamífers van ser el segon grup més nombrós, amb 116 animals.

Des del 1984

Al Centre de Fauna dels Aiguamolls, dins el Parc Natural, també fan educació ambiental i ajuden en recerca. Aquest espai, que va néixer el 1984 gràcies a Iaden, i al 2007 es va integrar a la Xarxa de Centres de Fauna i la Generalitat assumia totes les despeses. L'any 2013, però, va estar a punt de tancar i gràcies a una campanya d'Iaeden, va aconseguir tirar endavant. Actualment hi torna a haver al capdavant la Iaeden, amb un conveni amb la Diputació i la Generalitat que permet adequar el nou centre i assumir el cost del personal. De fet. ara s'està en procés de remodelació. S'ha construït un edifici i falta el segon, on hi situaran els espais de rehabilitació.

LA XIFRA

1.061
exemplars
van ser atesos al centre situat al parc dels Aiguamolls durant l'any passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia