Medi ambient

afectacions pel temporal

Forta ressaca de temporal

El trencament d'un col·lector d'aigües residuals a Badalona ha estat l'efecte més greu provocat per la força del vent i les onades

La neteja i la reparació dels desperfectes de les platges costarà 200.000 euros a l'AMB

Ahir ja es podia veure una franja marró davant de les platges

El trencament del col·lector de Llevant al seu pas per Badalona ha estat una de les afectacions més greus que ha provocat el temporal al litoral barceloní, tant pel cost econòmic que tindrà la reparació com pels efectes mediambientals de l'abocament de les aigües residuals directament al mar. Després de les esquerdes provocades pel temporal dissabte a la nit, l'estructura del tub, que les onades havien descalçat, es va trencar en dos punts diumenge a la tarda, a l'altura de la platja de la Mora, a Badalona. Ahir a primera hora del matí hi va haver una reunió d'urgència de les administracions catalanes implicades en el manteniment del litoral, encapçalada pel conseller de Territori, Josep Rull, amb l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater; l'alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, i representants de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per abordar possibles solucions al problema. Els operaris treballaven ja des de primera hora per mirar de fer un bypass de la zona afectada i evitar així que es prolongui l'abocament de les aigües residuals al mar. Ahir al matí ja es podia veure una franja de color marró davant de les platges, i els ajuntaments de Badalona i Sant Adrià van recordar la prohibició de banyar-se o fer qualsevol activitat esportiva a l'aigua pel risc per a la salut que pot comportar estar en contacte amb aquestes aigües. Els treballs de reparació del col·lector, que no podran començar fins d'aquí a uns dies, inclouran el reforçament de l'espigó que protegeix el tub per evitar que es pugui tornar a trencar a causa d'un temporal.

Totes les administracions van insistir en la necessitat d'iniciar els treballs de reparació de manera immediata i, amb aquesta finalitat, l'AMB ha emès un decret per declarar l'emergència de les actuacions, que permetrà començar les feines amb la màxima rapidesa. Per la seva banda, l'ACA ha ofert tot el suport tècnic i també aportarà el finançament necessari per reparar l'obra de manera definitiva.

L'altra afectació important és la del pont del Petroli de Badalona, que diumenge al matí havia quedat sense les baranes del final de l'estructura i ja tenia algunes fustes aixecades. Ahir els tècnics hi van poder entrar per fer una primera avaluació dels danys. L'alcaldessa va avançar que estan en espera d'un informe tècnic que ha de desvelar si el pont té problemes estructurals que en comprometin l'estabilitat o si es tracta només de desperfectes superficials. Un cop es conegui l'abast dels danys, es començaran a fer les reparacions necessàries per poder-lo tornar a obrir al més aviat possible, tal com va explicar ahir l'alcaldessa des de l'accés del pont, que es va barrar amb una tanca addicional per impedir el pas als curiosos.

Decret d'emergència

Dolors Sabater va anunciar que l'Ajuntament de Badalona aprovarà de manera imminent un decret d'emergència i una partida pressupostària extraordinària d'urgència per fer front a les intervencions al pont del Petroli i en altres punts del litoral badaloní malmesos pel temporal. Sabater va explicar que l'Ajuntament farà ús immediatament d'una partida reservada per a actuacions finalistes en matèria mediambiental. Els fons de què disposen procedeixen dels recursos que rep l'Ajuntament en concepte de recuperació de la pedrera de la Vallençana i a hores d'ara hi ha una reserva de 400.000 euros que es podrien destinar al pont del Petroli, tot i que l'alcaldessa no va poder precisar quin serà el cost total de la reparació.

Pel que fa a la resta d'afectacions que el temporal ha ocasionat a Badalona, els serveis tècnics municipals van començar a treballar ahir al matí en la neteja de sobreeixidors d'aigües pluvials que s'havien omplert de sorra i també sobre els diversos elements de mobiliari de les platges que havien quedat malmesos.

La de Badalona ha estat l'afectació més important del temporal a les platges metropolitanes, però no pas l'única, ja que la força del vent i les onades han causat desperfectes en bona part del litoral. Hi ha hagut desperfectes en les passarel·les de fusta que s'utilitzen per accedir a l'aigua, sobretot a Sant Adrià, Montgat, Badalona i el Prat. L'Àrea Metropolitana de Barcelona, que gestiona el manteniment de les platges entre Montgat i Castelldefels, calcula que caldrà substituir unes 150 passarel·les, equivalents a 500 metres lineals d'estructura. També caldrà reparar algunes dutxes i s'haurà de recollir la gran quantitat de residus que han acabat a la sorra. L'AMB va anunciar ahir que destinarà personal extraordinari per fer les tasques de neteja i reparació, que costaran 200.000 euros, i un dels primers treballs que durà a terme serà el buidatge de sorra davant dels sobreeixidors i conduccions d'aigües pluvials perquè l'aigua arribi sense problemes al mar si torna a ploure. La neteja estarà enllestida en el termini d'una setmana aproximadament, mentre que la restitució del mobiliari s'allargarà fins a principis de febrer.

Moviments de sorra

Un capítol a banda és la pèrdua de sorra. La platja de Gavà ha estat una de les més afectades, ja que la línia del litoral ja havia quedat malmesa per temporals anteriors. L'Ajuntament, que assenyala que “l'amplada de la sorra ha disminuït sensiblement”, està avaluant ara si l'aportació de 40.000 metres cúbics que ja estava prevista pel Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient serà suficient. El ministeri s'encarregarà de redistribuir la sorra, ja que el temporal ha fet que en algunes platges se n'hagi acumulat en detriment d'altres.

També s'ha començat a treballar a Sitges, on el temporal ha causat danys en diversos punts. Les brigades municipals van començar ahir a netejar les platges, que van quedar parcialment cobertes d'algues. L'accés a les escales de la Punta continua tancat, ja que les onades han arrencat part de les rajoles. També s'està condicionant la carretera paral·lela al camp de golf, que es va inundar parcialment, i un magatzem municipal que va quedar malmès a la platja d'Aiguadolç.

LES XIFRES

200.000
euros
costaran les tasques de neteja i condicionament de les platges metropolitanes afectades pel temporal.
150
passarel·les
de fusta per accedir al mar hauran de ser reparades. Sumen 500 metres lineals d'estructura.
0,4
milions
d'euros reserva l'Ajuntament de Badalona per a la reparació del pont del Petroli.

Greus destrosses al Maresme

T.M.

Les platges del Maresme són algunes de les més afectades del país pel temporal, amb desperfectes milionaris. Un dels més castigats és el passeig de Pineda de Mar. L'impacte de les onades ha malmès fanals, canalitzacions i mobiliari, tant del passeig com del carril bici, que en alguns trams és engolit i reapareix uns metres enllà. Precisament ahir l'alcalde de Pineda, Xavier Amor, es reunia amb la delegada de Costes a Catalunya, Maria Toledano, per abordar els danys que es van produir a la façana litoral a finals d'any. “Ara s'ha de refer l'informe, però creiem que amb un milió d'euros fem curt per refer tot el passeig”, assenyalava la regidora de Comunicació, Sílvia Biosca. L'altre municipi que n'ha sortit malparat i que avui també es reunirà amb Costes és Malgrat de Mar. El regidor d'Urbanisme, Oliver Sànchez (PSC), indica que els danys s'han concentrat a la zona dels càmpings. En aquest punt no es pot accedir al càmping Els Pins perquè el camí està inundat en uns 25 metres malgrat les dunes que s'hi van posar. A Cabrera de Mar pràcticament no queda platja. I a Premià de Mar, a banda de desaparèixer molta sorra de les platges i d'inundar-se passos subterranis, el temporal va tombar una part del mur que separa la via del tren del passeig marítim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia