medi ambient
control de plagues
Detecten les primeres larves de la plaga de la mosca negra al riu Ebre
Els tècnics del Copate han fet un mostreig a Miravet i preveuen començar els tractaments a final de febrer
L'elevat cabal dificulta les prospeccions
El riu Ebre ja té larves de mosca negra. Així ho han constatat els tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (Copate) que dijous passat van dur a terme les primeres prospeccions a Miravet. Tot i l'elevat cabal del riu, 400 metres cúbics per segon, i el fet de no disposar encara de l'embarcació en què realitzen la feina habitualment, el Copate va constatar que la densitat de larves és de 20 per quilo de macròfit. “Ja hi ha larves i el tractament no s'hauria de retardar més d'un mes”, ha manifestat el director de l'àrea de salubritat pública del Copate, Raül Escosa. Així, el fred de les últimes setmanes no ha evitat el desenvolupament larvari de la mosca negra. “La temperatura del riu no ha baixat dels sis graus, les larves hi estan adaptades”, ha dit Escosa.
Quan el cabal de l'Ebre disminueixi es faran més prospeccions i la previsió és iniciar els tractaments a final de febrer. “En pocs dies es publicarà el concurs per adjudicar la contractació de l'helicòpter i de l'adquisició del producte”, ha manifestar Escosa. Per eliminar les larves de mosca negra, que tenen el seu hàbitat en els macròfits del riu, s'aboquen 2.100 litres de l'insecticida biològic BTI des d'un helicòpter en set punts diferents del riu. La planificació del Copate inclou sis tractaments anuals per eliminar els simúlids.
D'altra banda, enguany acaba el conveni signat entre la Generalitat i el Copate (abans Code) per fer els tractaments de la mosca negra. El conveni ha implicat l'aportació de 2 milions d'euros del govern per frenar la mosca negra a l'Ebre.
LA FRASE
LA XIFRA
Conveni entre el Copate i la Diputació
La Diputació de Tarragona ha signat el conveni de col·laboració amb el Copate mitjançant el qual aporta 150.000 euros a la lluita contra la mosca negra i el mosquit. En el cas de la mosca negra, l'aportació de la Diputació és de 100.000 euros, que es destinen al finançament dels tractaments duts a terme des d'un helicòpter entre Flix i Amposta, així com als treballs en barrancs i séquies naturals.