municipal
reciclatge
Tarragona avança cap a l'objectiu final en reciclatge
La ciutat passa en deu anys del 17% al 28% en recollida selectiva i es marca l'objectiu d'arribar al 50% que marca la Unió Europea
Tarragona posa més de cent sancions als que deixen la brossa fora
L'any 2016, el percentatge de recollida selectiva a Tarragona va ser del 27,76%, una xifra en continu augment des del 2006, quan estava situada en el 16,92%. A hores d'ara, la ciutat està a la meitat de l'objectiu final, ja que, tal com marca l'Agència de Residus de Catalunya, l'any 2030 s'ha d'arribar al 50% de recollida selectiva. Per això, la regidora de Neteja Pública, Ivana Martínez, va valorar molt positivament les dades però va remarcar que “s'ha de continuar treballant i realitzant campanyes d'educació i sensibilització i cal que tota la ciutadania se'n faci responsable”.
Per aconseguir aquestes millores, Martínez va destacar la nova mesura que ja es va posar en marxa sobre el canvi de mida de les boques dels contenidors –més petites–: “Perquè així evitem que la gent dipositi residus impropis.” També es va referir a les diverses campanyes de conscienciació com la que s'està realitzant, a càrrec d'un equip d'educadors ambientals, a peu de carrer “per resoldre dubtes”. Alhora, el programa de tallers i xerrades a les escoles va arribar, aquest 2016, a 2.498 alumnes entre P3 i 6è de primària. Un altre factor que ha influït en la millora del reciclatge són els recursos materials instal·lats pel consistori, ja que, des de l'any 2011, totes les bateries de contenidors de la ciutat disposen dels cinc recipients de recollida selectiva, i també s'han implantat serveis de recollida comercial per a establiments, restaurants i centres escolars.
Pel que fa a la quantitat de residus impropis, l'any passat es va aconseguir reduir fins al 14,74% i també es va millorar la qualitat del que es recicla. Tal com va dir Ivana Martínez, “no volem únicament quantitat, sinó qualitat”.
Més de cent sancions
A mitjan 2012 es va iniciar una campanya sancionadora que continua en vigor. Aquesta campanya parteix de l'incivisme d'alguns ciutadans i comerciants, i té com a finalitat controlar les bosses i la brossa en general que està fora dels contenidors, quan aquests estan buits, o que es deixa fora d'horari.
Durant el 2016 es van realitzar 2.156 avisos i recordatoris de la normativa i dels horaris, i es van tramitar més de cent sancions, la majoria de les quals per residus dipositats fora del contenidor, una acció multada amb cent euros. Ivana Martínez va sentenciar: “No tenim per objectiu recaptar, sinó fer passar vergonya al ciutadà.”