Medi ambient

Medi ambient

El pla de sectorització contra el cargol poma no funciona

La Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre reclama més inversió a la Generalitat per frenar la plaga al Delta

El sector arrossaire i l'administració han de pactar les accions a emprendre abans de la sembra

La plaga del cargol poma continua escampant-se pel delta de l'Ebre, sobretot al marge esquerre, on les diferents actuacions que s'han emprès per frenar el mol·lusc invasor no han donat resultat. El pla de sectorització del marge esquerre, és a dir, l'aïllament d'aquells sectors de la xarxa de desaigües que han estat desinfectats, tampoc no acaba de funcionar. “Hem intentat aïllar dos sectors de la part baixa del Delta però és un mètode molt costós i s'avança molt a poc a poc”, ha explicat el president de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, Víctor Delsors.

La Comunitat de Regants de l'Esquerra ha dividit la xarxa de desaigües en 28 sectors i per completar el seu pla d'instal·lació de barreres i filtres caldria una inversió de 5 milions d'euros. En aquest sentit, els regants reclamen a la Generalitat més inversió al marge esquerre del Delta per aturar la plaga. “Som els més perjudicats pel cargol poma però la inversió que rebem no és proporcional als danys que patim. Ens sentim desemparats”, ha dit Delsors. La Comunitat de Regants de l'Esquerra forma part del grup de treball ad hoc integrat pel sector arrossaire, els ecologistes i l'administració, en què es pacten les actuacions a emprendre. Precisament aquesta setmana el Departament d'Agricultura ha fet efectiu el pagament de 842.289 euros en concepte d'ajut per a l'execució d'un projecte mediambiental de lluita contra el cargol poma i per la millora de la biodiversitat al Delta. És la primera anualitat del pla anunciat el 2015 i que s'allargarà fins al 2020, i les comunitats de regants han rebut una aportació de 452.000 euros per executar els tractaments amb aigua de mar, l'aïllament d'alguns sectors i l'eliminació d'adults i postes de cargol poma, entre d'altres.

Més investigació

El responsable de sectors agraris de la Unió de Pagesos (UP), Rafel Verdiell, sosté que si bé les actuacions al marge dret després de la collita de l'arròs han estat eficaces, al marge esquerre no han tingut èxit. “Ni la salinització dels desaigües ni la sectorització no han funcionat. S'ha d'invertir més en la lluita biològica i estudiar alternatives com la sembra en sec al marge esquerre”, ha dit Verdiell. Precisament avui tindrà lloc una jornada tècnica a Deltebre, organitzada per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària, en què s'explicaran els avantatges d'aquest mètode de cultiu.

Pel que fa a les actuacions que s'hauran de fer abans de l'inici de la pròxima campanya de l'arròs, els productors estan pendents d'una reunió amb el Departament d'Agricultura. “S'ha de decidir en pocs dies si es fan guarets i com es compensa els pagesos”, ha assenyalat Verdiell.

“Cada llevantada s'emporta un tram del Delta”

La Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre també reclama que l'administració inverteixi en el Delta per evitar la regressió i la subsidència en l'espai natural. “Cada llevantada s'emporta un tram del Delta, la pèrdua de territori no és acceptable. S'han d'emprendre actuacions a curt termini per evitar la pèrdua de propietats i unes altres a llarg termini”, ha manifestat el president de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre. Tot i que els regants no han quantificat quina superfície de terreny s'ha vist afectada pels últims temporals, asseguren que hi ha regants que han perdut part dels arrossars i que també se n' han vist afectades algunes instal·lacions de la comunitat. “Tenim una estació de bombeig a la zona de Riumar que s'ha quedat enmig del mar”, ha lamentat Delsors.

Pel que fa al tipus d'actuacions que s'han de dur a terme al Delta, els regants no concreten si la solució és l'aportació de sediments (com defensen els estudis científics) o si s'han de fer obres dures. “Tenim un problema i s'ha de solucionar, però no som nosaltres els qui hem de dir a l'administració quines obres s'han de fer per frenar la regressió”, ha dit Delsors. Els regants fan pinya amb l'Ajuntament de Deltebre, que reclama a l'Estat que inverteixi al Delta per pal·liar els danys dels temporals. De moment, els ajuts que ha aprovat l'Estat per les llevantades han estat d'1,4 milions d'euros per tota la costa del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. I l'Ajuntament de Deltebre encara desconeix quina quantitat pertocarà al seu municipi, tot i que en un informe xifra en 3,3 milions d'euros els danys causats a la costa entre els mesos de desembre i gener. L'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, està pendent d'una reunió amb el Ministeri de Medi Ambient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia