Medi ambient
L'Ebre no tindrà un ascensor per a peixos
Els regants i la hidroelèctrica s'oposen a l'acció prevista en el Life Migratoebre
L'Idece plantejarà una alternativa per garantir la connectivitat fluvial a l'assut
La construcció d'un ascensor per a peixos a l'assut de Xerta per millorar la connectivitat del riu Ebre no es podrà dur a terme. Aquesta és una de les principals actuacions del projecte Life Migratoebre, finançat amb fons europeus, que no ha rebut l'aprovació de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). “La Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre i la hidroelèctrica van presentar al·legacions a la construcció d'un ascensor”, ha explicat el director de l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece), Joan Martín, que coordina el projecte Life.
L'ascensor per a peixos s'havia de situar al punt de captació del canal de la dreta de l'Ebre. “El domini de l'avantcanal és dels regants i el projecte preveu dipositar en aquest espai els peixos”, ha comentat Martín. Un sistema de sensors i infrarojos havia de detectar els peixos quan se situessen a l'interior de l'ascensor, atrets pel corrent generat per una turbina, i activar-lo. Un dels dubtes que tenen els regants amb aquesta actuació és la possibilitat que, a més dels peixos, algun exemplar de cargol poma superés l'assut de Xerta. “Són reticents a qualsevol actuació que afecte les seues instal·lacions de reg”, ha dit Martín.
I per evitar el bloqueig del projecte, l'Idece, els regants, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la CHE es reuniran la setmana que ve. En aquest sentit, l'Idece proposa recuperar l'escala per a peixos que ja hi ha construïda a l'assut de Xerta, al costat de l'antic molí. “Es tracta d'una actuació finançada a través del pla integral de protecció del Delta però que no ha estat efectiva per millorar la connectivitat fluvial”, ha assenyalat el director de l'Idece. L'escala de peixos es va construir el 2008, amb un cost de 600.000 euros. Pel que fa al cabal d'aigua que circula en aquest espai, depèn del cabal de l'Ebre i del cabal de turbina de la central hidroelèctrica. Així, quan el cabal d'aigua a l'escala de peixos és elevat, les condicions hidràuliques a l'interior són poc apropiades perquè els peixos remunten. De fet, segons un estudi encarregat pel Ministeri de Medi Ambient, de vuit espècies detectades a l'interior de l'escala només es va poder verificar que quatre l'havien superat. És a dir, que hi ha espècies que no tenen la capacitat de superar la longitud de l'escala. També s'ha constatat que alguns mesos a l'any (octubre i novembre) cap exemplar supera l'escala.
A més, a l'escala de peixos sovint s'acumulen restes vegetals arrossegades pel riu, com ara branques i macròfits, que impliquen el bloqueig parcial de l'estructura. “Caldrà fer una actuació potent perquè l'escala funcione”, ha assegurat Martín. D'altra banda, l'Idece sí que ha aconseguit l'aprovació per a la construcció d'una rampa de peixos a Ascó, que s'aprofitarà també per a piragües. L'obra es posarà a licitació en breu i serà operativa a l'estiu.
LA FRASE
LA XIFRA
Demanaran una pròrroga del projecte Migratoebre
Els entrebancs amb què ha topat el projecte Migratoebre faran impossible complir el calendari previst. El projecte va ser aprovat per Europa –que finança el 50% de les actuacions– el 2014 i hauria d'acabar-se l'any vinent. “Haurem de demanar una pròrroga perquè serà impossible completar els treballs en el termini previst”, ha comentat el director de l'Idece. Ara caldrà reformular el projecte i elaborar el projecte de recuperació de les escales de l'assut de Xerta. “El pròxim mes de març rebrem la visita dels responsables d'Europa que fan un seguiment dels projectes Life i els exposarem com està la situació”, ha explicat Martín.
Amb tot, el responsable de l'Idece assegura que el Life Migratoebre no s'abandonarà. A més, la directiva marc d'aigua europea obliga a garantir la connectivitat fluvial. “El projecte no decaurà, la connectivitat fluvial entre Xerta i Flix serà una realitat”, ha dit Martín. En aquest sentit, ja s'han fet estudis ecològics del riu que garanteixen quins són els punts del riu en què les condicions són òptimes per a la reproducció de les espècies autòctones. L'objectiu del projecte és facilitar la migració dels peixos, aigües amunt i avall, i potenciar la població d'espècies autòctones com ara la saboga, l'anguila i la llamprea. També es preveu la reintroducció de l'esturió, desaparegut a l'Ebre. “Podem acreditar que l'hàbitat és adequat per reintroduir amb èxit l'esturió”, ha assegurat Martín. Els promotors del Migratoebre han visitat recentment el Roine, on la connectivitat és un fet.