Medi ambient

Medi Ambient

Rials turístics a Arenys de Mar

S'han editat díptics en anglès i francès per promocionar un recorregut de dues hores per aquests vials

Hi destaquen trets etnogràfics i ambientals

La paraula Mot està agafant anomenada a Arenys de Mar pel nom del restaurant de l'Hotel Vila d'Arenys. El significat no respon a un motiu sinó que, tal com explica la carta de l'establiment, prové dels marges de terra que s'aixequen a costat i costat dels rials que formen part del paisatge del Maresme.

En la sortida que diumenge al matí es va fer pels rials d'Arenys es van aclarir aquest i altres aspectes lingüístics i etnogràfics que tenen a veure amb el territori. “Aquí parlem dels mots, dels terrers i dels turons per identificar el nostre paisatge, però no passa a tot arreu”, afirmava el biòleg Pere Alzina, que va guiar una quarantena de persones durant el recorregut. L'itinerari, d'un parell d'hores de durada, es fixa en aspectes ambientals i recomana dotze punts d'interès per aturar-se i observar elements rellevants com ara la formació del granit o les espècies vegetals que hi ha a l'entorn, com per exemple els alocs, garrofers o canyes que predominen a costat i costat dels rials. També les vinyes que encara es conserven entremig de les pinedes. Una de les parades recomana obrir bé els ulls perquè s'hi deixen veure els acolorits abellerols, sempre que sigui a mitjan abril, quan retornen de la migració cap a l'Àfrica. “Encara han d'arribar però serà fàcils de veure'ls perquè reposen als fils de la llum”, explica Alzina. L'itinerari de natura parteix del treball previ d'anys enrere, en què es van senyalitzar els recorreguts pels rials amb les distàncies i els noms de cadascun fent els recorreguts pels afores del nucli urbà. Ara l'Ajuntament n'ha revisat els continguts i ha editat els díptics en anglès i català i també en francès i castellà. L'objectiu és ampliar l'oferta d'activitats de lleure per als visitants en temporades mitjanes com la primavera o la tardor. “A l'estranger tenen un gran interès pel patrimoni i les sortides a la natura”, afirma Alzina, que és consultor ambiental.

El recorregut que surt des del port i enfila pel rial de la Serp fins al camí de ronda, a tocar de l'autopista, és massa assolellat en alguns trams. És per això que també es recomana als turistes i visitants que el facin a primera hora del matí o cap al tard si és a la temporada d'estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia