Ferro en lloc de totxo
La Vall Ferrera busca un turisme cultural nou al Pirineu
L'esquí de masses i les segones residències encara no han arribat a la Vall Ferrera, un dels últims territoris verges del Pirineu. A la vall, es vol optar per un altre desenvolupament, basat en el turisme de natura i cultural, i acaba de presentar el programa Boscos de Ferro, dedicat a divulgar les traces d'aquest metall a la Vall Ferrera i a promocionar la vall com a destí turístic cultural. El projecte compta amb el suport de l'obra social de Caixa Catalunya, que durant el 2010 farà una primera aportació de 50.000 euros per iniciar-ne les primeres actuacions. També hi col·laboren l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, el Parc Natural de l'Alt Pirineu i la Universitat Autònoma de Barcelona.
La Vall Ferrera és a dins del terme municipal, extens, d'Alins i en el seu interior hi ha pobles de pedra i pissarra, els rius Noguera de Vall Ferrera i Noguera de Tor i alguns dels cims més alts del Pirineu, com la Pica d'Estats. El 94% de la vall es troba protegida dins del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Amb el projecte Boscos de Ferro, es volen valorar les restes de l'activitat minera i metal·lúrgica que ha tingut, al llarg dels segles, aquest territori muntanyenc. Un equip de la UAB va inventariar diferents elements que van des del segle III fins al segle XIX: boques de mines, monticles d'escòria de ferro (on s'acumulaven les restes de l'elaboració), carboneres, edificacions i cabanes de l'antiga activitat minera, entre d'altres.
També es van identificar les restes de camins i senders utilitzats pels miners als llarg dels segles. En una fase inicial, el projecte Boscos de Ferro dissenyarà i posarà en marxa unes primeres rutes que permetran conèixer tots aquests elements a través de la senyalització de senders i camins.
Valorar el territori
En aquesta primera fase, també s'editarà una guia divulgativa que proposarà diversos itineraris segons els graus de dificultat, que difondran de manera molt sintètica diversos aspectes de l'activitat metal·lúrgica de la zona entre els excursionistes. Un tercer element de la primera fase d'actuacions serà una exposició itinerant que donarà a conèixer els resultats de les recerques entre la població local, per tal d'aprofundir en el coneixement i la valoració del territori propi.
Més endavant, es confia que l'activitat vagi augmentant i pugui donar lloc a la creació de futurs productes culturals i turístics que dinamitzin econòmicament aquest territori.
A més, també s'intentarà que es vinculi el projecte Boscos de Ferro amb el projecte transfronterer internacional La ruta del Ferro als Pirineus. Amb aquesta proposta s'agrupa una xarxa de museus, institucions i centres culturals de diversos territoris dels tres països de l'àmbit pirinenc.