MARTA BALL·LLOSERA
AMBIENTÒLOGA
“Al full de ruta hi havia la retirada”
Com va complementar Salvem l'Empordà la Iaeden?
Va permetre que s'incorporés gent voluntària que entenia en urbanisme i que provenia de diferents sectors com l'arquitectura o l'advocacia. Llavors ens vam veure amb més força per treballar aquests temes que teníem sobre la taula, que eren molts. La plataforma de seguida va ser molt activa i molta gent s'hi va sentir còmoda.
A més de ser ecologista ara calia entendre en urbanisme.
La visió multidisciplinària de Salvem l'Empordà ens va permetre treballar els temes amb molta força. Es va donar una acumulació de gent tècnica i no tècnica en un mateix moment que ens va permetre lluitar projecte a projecte.
Quin era l'objectiu?
Volíem un pla director de l'Empordà que definís quin model de comarca volíem tenir i al full de ruta hi havia prevista la retirada.
El pla director ja ha complert deu anys però vostès no s'han retirat.
Ens vam equivocar. Fer planejament supramunicipal va costar moltíssim a Catalunya i reconeixem que la Generalitat va fer la feina. No és com volíem, però tenim l'eina. Ara seria probablement el moment de revisar aquesta eina
Què és ara Salvem l'Empordà?
Continuem estant amatents, sent guardians de la comarca i lluitant pels projectes que nosaltres pensem que són més agressius.
Quin perfil té ara la problemàtica?
Seguim amb temes urbanístics com el d'El Bulli o el projecte de macrocàmping de Garriguella. Cada cop trobem més projectes que busquen espais paisatgísticament interessants. Ara, però, hi ha temes com els dels purins que ens preocupen molt. Estem en una bombolla especulativa porcina i com que tenim l'experiència de què ha passat amb la bombolla especulativa urbanística presagiem que passarà el mateix.
Quants són treballant en la vigilància de la comarca?
Al despatx som pocs. Hi ha una sola persona contractada i hi ha molts voluntaris. La comissió tècnica legal es reunia al 2002 un cop per setmana, ara ho fa cada 15 dies i amb menys temes sobre la taula. Som uns deu, col·laborant. Els grups de difusió i acció han disminuït els voluntaris però segueixen actius.
Hi ha renovació generacional.
Sí. Ja tenim relleu. Com que al jove li va la gresca el que més el motiva és el grup d'acció. Tenim un grup d'acció amb uns vuit joves entre els 16 i 21 anys que estan molt motivats. És un grup que, a més, organitza el grup d'esplai. Són monitors que porten la mainada als campaments. Ens notem acompanyats per gent més jove.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.