Medi ambient

medi ambient

control de plagues

El repartiment dels ajuts del ‘Tomicus' que arriben de la Diputació crea malestar

El Consell Comarcal, que va impulsar una associació forestal, també reclama rebre recursos

Només s'han atorgat a les dues entitats que hi tenen conveni

El repartiment dels ajuts que la Diputació inverteix en la neteja de boscos per tal de frenar la plaga del Tomicus han generat malestar perquè només s'han atorgat a dues de les tres associacions forestals que hi ha a la comarca.

L'associació de propietaris forestals dels Boscos del Maresme, impulsada a final d'any pel mateix Consell Comarcal, és l'entitat que ha quedat exclosa dels ajuts extraordinaris que l'administració supramunicipal va anunciar fa uns mesos per un import de 85.000 euros i que s'afegia als 100.000 euros que la Generalitat atorgava també en concepte del Tomicus però que es repartia entre les tres associacions.

La Diputació manté que només s'han concedit a les dues entitats amb qui ja tenen convenis establerts, que són: la Serralada Litoral Central i la del Montnegre-el Corredor, que anualment ja reben també una partida de 70.000 euros cadascuna per tal de fer actuacions de millora forestal. La Diputació ja ha aprovat per al 2017 els 140.000 euros que les dues entitats es repartiran perquè hi portin a terme plans de millora i reforestació. “Volem ser iguals que la resta per poder treballar amb les mateixes condicions i ser equitatius”, reclama el president de l'associació de propietaris Boscos del Maresme, Pep Canals.

En el Consell Comarcal, el conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Triadó (PDeCAT), assegura que a final d'any ja es va demanar que la Diputació fes el conveni, tal com han tornat a reclamar per escrit al diputat d'Espais Naturals, Valentí Junyent. “Per fer el conveni s'han de buscar abans els recursos i confiem que es resolgui aviat”, explica el conseller, que té pendent una reunió amb els responsables de la Diputació el proper dia 6 d'abril. Triadó no renuncia poder aconseguir ajuts per a la gestió forestal, com la resta d'associacions, per aquest mateix any.

Zones irrecuperables

El conseller comarcal reconeix les discrepàncies amb els tècnics de la Diputació per delimitar les zones irrecuperables i d'actuació urgent a la zona central i nord de la comarca. Aquest és un dels trams més castigats per la plaga, on s'ha actuat a fons des de l'associació Boscos del Maresme en una extensió de 1.563 hectàrees que es reparteixen en 22 municipis. “Són zones on no s'havia fet cap gestió forestal durant anys, i el bosc estava descuidat”, explica Triadó, que hi afegeix que és el motiu que impulsa la creació de la nova associació.

LES XIFRES

85.000
euros són els ajuts extraordinaris que la Diputació va concedir a les dues associacions per aturar el ‘Tomicus'.
140.000
euros són els ajuts que la Diputació preveu pel 2017 per a gestió forestal que es repartiran les dues associacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia