Medi Ambient
Figueres de moro en perill
La cotxinilla o mosca blanca s'escampa a la comarca atacant una planta invasora com és la figuera de moro
Tiana i Premià de Dalt ja han fet accions per controlar la plaga
No és una planta autòctona però la seva facilitat per reproduir-se l'ha convertit en una més del paisatge a tot el litoral mediterrani. La figuera de moro, que en castellà es diu chumbera, es conrea més cap al sud, on és apreciada i la seva fruita es comercialitza. Les plantacions a Andalusia han estat afectades, arran del canvi climàtic, pels estralls de la plaga de la mosca blanca, també anomenada cotxinilla, que l'està malmetent. L'insecte es propaga per les fulles, on fa una mena de coto fluix que acaba matant la planta.
“És la lluita biològica de dues espècies invasores”, diu el tècnic de Salut Pública del Consell Comarcal, Josep Antolí, que recorda que el 2014 ja es va detectar la plaga a la zona de Collserola i es va decidir no actuar-hi. El problema, però, amb què ja s'han trobat alguns ajuntaments, com ara els de Tiana i Premià de Dalt, són les molèsties que ocasionen als veïns les plantes que estan a tocar dels nuclis urbans. “A mitjan maig, l'eixam de mascles surt de cop a colonitzar altres plantes i això crea molèsties als que hi viuen a prop”, explica Antolí, que participarà en la jornada organitzada des del Consell Comarcal per assessorar els ajuntaments per fer actuacions de control de la plaga.
El conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal i alcalde de Premià de Dalt, Josep Triadó (PDeCAT), reconeix la dificultat per actuar en moltes zones dins de finques privades, on la planta ha colonitzat el sotabosc i el paisatge. Aquesta serà una de les qüestions a tractar en la trobada tècnica del 4 d'abril. Els municipis de Tiana i Premià de Dalt compartiran les seves experiències per frenar la propagació de la planta.
Evitar que rebroti
Des de triturar les fulles fins a enterrar-les o cremar-les per evitar que rebrotin. “Té molta resistència i és complicat no deixar cap part per on torni a germinar”, assenyalen els tècnics. S'exposaran també els tractaments fitosanitaris per evitar la propagació de la mosca blanca que s'estan fent amb una prova pilot a Premià de Dalt.
“Volem conèixer la visió dels tècnics per saber la manera més fàcil, àgil i econòmica per deixar únicament les plantes que estiguin en bon estat”, deia Triadó. “Sabem que no és fàcil, però també es poden plantejar actuacions mancomunades per mirar de ser més eficients”, hi afegeix el conseller.