Medi ambient

medi ambient

gestió forestal

Els incendis controlats poden afavorir la diversitat d'espècies

Dos investigadors del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya publiquen a la revista ‘Science' un reportatge sobre els efectes positius dels focs

Els incendis controlats poden utilitzar-se per afavorir la biodiversitat. És la idea principal del reportatge que ha publicat la revista Science i que signen dos investigadors vinculats al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), amb seu a Solsona. Els autors, Lluís Brotons –investigador de l'agència estatal CSIC, al CTFC i al centre de recerca CREAF (UAB)– i Luke T. Kelly –investigador de la Universitat de Melbourne, al CTFC i al CREAF–, parlen dels efectes positius dels incendis i asseguren que el foc en alguns ecosistemes permet que s'hi creïn hàbitats que d'altra manera no apareixerien i que aquests nous hàbitats permeten que hi visqui més varietat d'espècies que abans del foc.

“Una de les coses més importants que volem transmetre és que el foc no és necessàriament dolent. Hi ha algunes plantes i animals que el necessiten per viure”, explica Kelly. “Estem aprenent com respon la biodiversitat als incendis per poder-ho aplicar en la gestió dels hàbitats. Podrem ajudar els gestors a decidir quan i on fer cremes controlades”, hi afegeix.

Els investigadors adverteixen que l'efecte positiu del foc no és universal. “Tot sembla indicar que els hàbitats més heterogenis afavoreixen la coexistència d'un major nombre d'espècies. Els focs potencien aquesta heterogeneïtat, però no vol dir que hi hagi sempre una relació directa entre més incendis i més biodiversitat”, aclareix Lluís Brotons. I avisa que “cal conèixer les característiques de cada zona. Per exemple, si una pineda de pi blanc i de pi roig conviu amb focs massa freqüents acabarà desapareixent, com també una part important de la seva fauna i flora associada, perquè els nous pins no tenen temps per madurar i reproduir-se”.

Els autors destaquen que caldria integrar aquesta informació en els models de predicció de com s'espera que canviï la biodiversitat. Lluís Brotons diu, en aquest sentit: “El foc és part dels nostres ecosistemes i ho continuarà sent. Tenim dues opcions: usar els nous coneixements que estem generant des del món de l'ecologia i reforçar els aspectes positius del foc, o esperar i respondre a un cicle d'incendis impetuós amb impactes que poden ser catastròfics.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia