El decret de parc natural de Collserola inclou una moratòria per a Can Busquets
Sant Cugat té dos anys per arribar a un acord amb els propietaris abans de qualificar el sòl com a no urbanitzable
El govern de la Generalitat s'ha fet seva finalment la proposta del Departament de Medi Ambient donada a conèixer el març d'aquest any i ara s'obre un període d'exposició pública de 45 dies perquè organismes, entitats i particulars presentin al·legacions. Una de les poques novetats respecte a la proposta del març afecta el terme de Sant Cugat, que es manté com el municipi que gaudirà de més espai protegit dins el parc natural de Collserola. El text del decret manté el sector de Torre Negra dins els límits del futur parc natural amb la qual cosa s'impedeix que s'urbanitzi. Però com a novetat s'inclou la moratòria de dos anys que rep el sector de Can Busquets, situat a la Floresta i molt a prop d'on es localitza el peatge dels túnels de Vallvidrera. El decret recull així la demanda de l'Ajuntament de Sant Cugat perquè es permeti mantenir les negociacions iniciades amb els propietaris de la zona per aconseguir una permuta de terrenys i traslladar l'ús que es volia fer a Can Busquets a altres zones de creixement del municipi, segons explicava ahir la tinenta d'alcalde de Territori, Mercè Conesa. El decret ofereix a l'Ajuntament de Sant Cugat dos anys per concretar la programació del sòl de Can Busquets que passarà a ser sòl no urbanitzable d'acord amb la seva ubicació dins el parc natural. Conesa explicava ahir que d'acord amb l'estat de les negociacions ja es podria arribar a un acord el 2010 i iniciar la modificació del pla general metropolità per qualificar Can Busquets com a sòl no urbanitzable el mateix any.
Les característiques de Can Busquets no la fan comparable al sector de Torre Negra, ja que, segons Conesa, es tracta de sòl no urbanitzable. La sentència que pesa en aquest sector, tot i que s'hi ha presentat un recurs, avala aquesta requalificació. A més a més en el cas que la sentència esdevingui ferma, la qual cosa comportaria que el sector retornaria a la seva requalificació d'origen, sòl urbanitzable, l'Ajuntament ja ha iniciat els tràmits per iniciar altre cop la modificació del pla general metropolità i programar Torre Negra com a sòl no urbanitzable. A més Conesa recorda que en el cas de Torre Negra no hi ha oberta cap negociació amb els propietaris.
Les característiques paisatgístiques, la flora i la fauna així com l'interès social que desperten aquests dos indrets han estat qualificats d'«elevats» pel govern de la Generalitat i una de les raons per incloure-les en el parc.
La declaració de Collserola com a parc natural implica l'entrada de la Generalitat en el consorci del parc i unes aportacions econòmiques que s'han concretat en 700.000 euros el primer any i 1.410.00 i 2.100.000 euros els dos anys següents.
El Vallès gaudeix de 4.000 hectàrees al parc
El Vallès Occidental serà la comarca amb més hectàrees protegides dins el parc de Collserola gràcies als terrenys que aporten Sant Cugat, 2.112 hectàrees; Cerdanyola del Vallès, 1.441 hectàrees, i Montcada i Reixac, 372 hectàrees.
A més a més dels sectors de Torre Negra i de Can Busquets, i dins el terme de Sant Cugat formaran part del parc les zones de Turó del Lluc i Colònia Duran, Can Barba i Riera Abadal a Valldoreix, i el Puig Pedrós de l'Obac. De Cerdanyola, s'hi inclou el sector de la riera de Sant Cugat mentre que a Montcada quedarà protegit el Turó de Montcada i Can Cuiàs.
Dins el parc destaquen dos sectors amb uns valors naturals excepcionals per les seves comunitats vegetals. Es tracta de la Font Groga (112,8 ha), al terme municipal de Sant Cugat del Vallès, i la Rierada-Can Balasc (379,9 ha), a cavall dels municipis de Molins de Rei, Sant Cugat del Vallès i Barcelona. La declaració del parc podria ser definitiva el primer semestre del 2010.