Medi ambient

Medi ambient

Menys presència d'ocells hivernants al cap de Creus

L'últim cens confirma la tendència a la baixa, similar a la resta del país, que s'associa amb possibles causes climàtiques

Els resultats del cens d'ocells hivernants al Parc Natural del Cap de Creus mantenen la tendència a la baixa pel que fa a la presència d'espècies com els gavians argentats o el corb marí gros, de manera similar al que passa a la resta de Catalunya, probablement per causes climàtiques. Amb tot, el cap de Creus continua ocupant una posició única per controlar els moviments tant d'ocells migradors marins com d'altres ocells, que s'hi concentren gràcies a la riquesa dels seus fons marins. És un dels punts del país amb més presència de baldrigues, una espècie marina d'ocell que troba en aquesta zona un bon lloc d'alimentació. No obstant això, enguany s'hi han detectat comparativament pocs exemplars, tant de baldriga mediterrània (Puffinus yelkouan), amb un total de 137 individus comptabilitzats, com de baldriga balear (Puffinus mauretanicus), amb 38 exemplars.

Aquest hivern al cap de Creus s'hi han vist altres ocells marins, com ara el mascarell (Morus bassanus), amb 31 exemplars; el gavot (Alca torda), amb 26 exemplars, o la gavineta de tres dits (Rissa tridactyla), amb un exemplar, tots ells hivernant als sectors més orientals de la punta de cap de Creus i la rodalia de Cadaqués. Destaca la presència d'un exemplar de paràsit cuapunxegut (Stercorarius parasiticus), una espècie molt escassa a l'Empordà durant l'hivern. La xifra de gavians argentats (Larus michahellis), 834 exemplars, és la més baixa des que es fan els censos. Des del 2010, les xifres oscil·laven entre els 1.186 i els 1.843 exemplars, i hi havia arribat a haver, en anys anteriors, més de 2.300 individus. Enguany per primer cop no s'ha superat el miler d'individus, i s'ha consolidat la tendència a la baixa de l'espècie al cap de Creus durant l'hivern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.