Medi ambient

Planten oms resistents a la grafiosi

La malaltia ha fet desaparèixer els exemplars dels contorns dels rius

L'Agència Catalana de l'Aigua i Forestal Catalana han plantat en diferents punts de les comarques gironines els primers exemplars d'arbres de l'espècie d'om resistent a la grafiosi, una malaltia que ha fet desaparèixer els exemplars d'oms adults dels contorns dels rius catalans. Els indrets escollits per fer aquestes proves de plantació han estat la zona dels Aiguamolls de l'Empordà, afluents del riu Ter i Besòs i el riu Tordera. Aquesta primera fase servirà per a avaluar l'adaptació i creixement de 250 oms als diferents sòls i als diferents graus de disposició d'aigua. Els arbres plantats provenen de quatre clons d'oms que després d'anys de selecció, de millora de genotips i d'assaigs en laboratoris han demostrat amb garantia la immunitat a la malaltia. Segons l'ACA, aquesta via obre expectatives optimistes per poder recuperar amb èxit la vegetació arbòria en galeria a les zones més seques del riu i llocs deltaics on no hi ha vegetació.

La grafiosi és una malaltia fúngica que va començar a detectar-se el 1932 i que ha anat reduint la població d'oms adults. La malaltia deixa l'om amb un aspecte groguenc, amb les fulles de color terrós i cobrades i amb les branques de la capçada seques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia