Una palissada a la platja del Prat protegirà els nius dels ocells protegits
La tanca, de 900 metres, s'afegeix als 800 que s'han instal·lat a la platja veïna de Viladecans
L'objectiu és barrar el pas als passejants i sobretot als gossos
L'any passat es va fer a Viladecans com a prova pilot i, vist l'èxit, enguany s'hi afegeix el Prat amb una actuació contundent per protegir la nidificació d'ocells protegits a la platja: els dos ajuntaments han col·locat una tanca de fusta a bona part de les zones protegides per impedir l'accés de persones i, sobretot, dels gossos, que destorben espècies com el corriol camanegre i el corriol petit. “El corriol camanegre necessita molta tranquil·litat per fer el niu i ens trobem que els gossos furguen la terra, la trepitgen i es carreguen els nius, cosa que ha provocat que faci quatre o cinc anys que el camanegre, que es va instal·lar al Prat el 2005, hagi deixat de nidificar.” Així ho explica la tinenta d'alcalde d'Urbanisme i Medi Ambient del Prat, Alba Bou.
La situació era similar a Viladecans, que té protegit el 60% del litoral. “Vam observar fa uns anys que la platja del Remolar era un reducte per al corriol camanegre, una espècie protegida que cria a la sorra, afavorida pel fet que la meitat de la platja té vegetació”, assenyala Ramon Lucena, tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de Viladecans. “Els banyistes competim amb l'hàbitat d'aquests ocells i fora de temporada hi portem els gossos, que espanten la fauna.” La flora s'ha recuperat bé al llarg dels últims deu anys, després de la desaparició dels darrers càmpings, però no ha passat el mateix amb la fauna, segons Lucena, tot i els esforços de l'Ajuntament per preservar les dunes amb pals, cordes i informadors. “Vam arribar a la conclusió que els gossos espantaven els corriols i per això l'any passat vam instal·lar, com a prova pilot, una tanca de 800 metres de llarg per un metre i mig d'alt”, que cobreix bona part de la platja del Remolar. El resultat ha estat que, durant el 2016, quatre parelles de corriols camanegres es van reproduir amb èxit. “La deducció és clara: els ocells necessiten tranquil·litat”, afirma Lucena. Per aquest motiu, enguany es mantindrà la palissada als 800 metres de la platja del Remolar a Viladecans i s'estendrà 900 metres més a la platja del Remolar del Prat. “Copiem la idea de Viladecans perquè ha funcionat”, assegura la regidora del Prat.
LA FRASE
El pont del Remolar, tancat durant la cria
Rosa M. BravoEl pont de la desembocadura de l'estany del Remolar estarà tancat fins al 31 de juliol per protegir els ocells durant l'època de nidificació. Es tracta d'un pont que comunica el Prat i Viladecans pel litoral, i és utilitzat per vianants i ciclistes. S'ha tancat perquè s'ha detectat que durant la primavera moltes persones caminen o passen amb la bici per les dunes, tot i la senyalització, fet que perjudica la reproducció dels ocells.