Medi ambient

SALVI CASAS

ALCALDE DE L'AJUNTAMENT DE CRUÏLLES

“Les posicions estan totalment enrocades”

En quina situació està ara mateix l'abocador de Vacamorta?
Està tot igual i tot avança molt i molt lentament. La Generalitat manté que no es pot buidar i que s'ha de fer d'una altra manera. Ara està en mans del jutge. És cert que totes les sentències s'han de complir, però l'estratègia de la Generalitat és, evidentment, complir amb la sentència, però sense fer el buidatge.
Per què?
Com li dic, la restitució es pot fer de moltes maneres. El jutge, que en un primer moment va anar molt de pressa, perquè s'havia d'elaborar un projecte en tres mesos i buidar-lo en dos anys, ara ja no hi va, perquè ha de decidir com s'ha de fer complir aquesta sentència. Això serà molt complicat. És lent per una qüestió de cost i perquè cal trobar una manera.
Com ho valora?
Ara mateix el que és realment molt important és que l'abocador està clausurat i no hi entren més residus. Aquest punt és molt remarcable. Ara bé, també és cert que la restauració és molt complicada i molt cara. Però el que és clar és que, d'una manera o d'una altra, aquesta qüestió s'ha de solucionar. Crec que ha arribat el moment de prendre decisions, no podem estar més temps així. Estem amb el tema de l'abocador des del 2000.
Què creu que s'ha de fer?
El que penso és que s'hauria de buscar un acord entre les tres parts: PAAC, Generalitat i Ajuntament. La plataforma, que té al darrere una entitat ecologista, que també ens ha assessorat a nosaltres, és partidària de buidar-lo i fins i tot va fer un informe sobre la viabilitat d'aquesta operació. El buidatge és possible, però la Generalitat està molt enrocada en la posició de no buidar-lo, mentre que la plataforma es manté ferma que cal buidar-lo per fer una bona restitució d'aquest espai.
I l'Ajuntament?
Nosaltres pensem que cal restaurar-lo immediatament, que no es pot deixar així. Com s'ha de fer? Això és el que s'ha de debatre. Miri, per un costat, n'estem farts; per l'altre, ja hi estem acostumats, perquè aquest tema fa molt de temps que dura. L'abocador va començar a operar el 2000 i ja fa 17 anys que estem així. Va funcionar uns 14 anys. S'han donat casos en què han tingut el mateix tipus de contenciós o procediment i finalment s'han resolt, com ara la planta distribuïdora d'energia de Forallac. Era el mateix procediment i ara ja no hi és. El jutge va ordenar que es retirés i ja és fora. En aquest cas, i parlo de memòria, crec que estem parlant d'uns 300.000 euros. En el cas de l'abocador de Vacamorta, l'import és realment molt alt. És difícil de valorar. Cal trobar una solució i ara mateix està en mans del jutge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.