medi ambient
control de plagues
La vespa asiàtica avança sense fre
Es multiplica per dotze en dos anys el nombre de vespes reines detectades a les comarques gironines
Des de principi d'any se n'han localitzat 678
Des que ha començat el 2017, els Apicultors Gironins Associats han detectat un total de 678 vespes reines asiàtiques en diferents comarques gironines. És una xifra que multiplica per dotze en una mica més de dos anys el nombre de la Vespa velutina a la demarcació de Girona, ja que el 2015 s'havien detectat 54 reines. Aquestes són dades difoses ahir per Unió de Pagesos, que, juntament amb Apicultors Lleidatans, l'Associació d'Apicultors de Barcelona, Apicultors Gironins Associats, l'Associació Catalana d'Apicultors i la Cooperativa Apícola Tarragonina, van reunir-se amb responsables de la direcció general de Política Ambiental i Medi Natural del Departament de Territori per demanar que el govern s'impliqui amb urgència en el control de l'expansió de la vespa asiàtica, també coneguda com a vespa asiàtica per la seva procedència.
Unió de Pagesos reiterava ahir que la vespa asiàtica, que està sobretot localitzada a les comarques gironines i amb expansió cap a les comarques centrals, ha anat augmentant sense parar des que es va detectar per primera vegada a Catalunya, el 2012. De les 54 reines detectades el 2015, es va passar a 364 els cinc primers mesos del 2016, i actualment hi ha 680 casos detectats a Catalunya, la majoria dels quals, 678, a les comarques gironines. D'aquestes, la que està resultant més afectada per la presència de la vespa asiàtica és la Selva, amb 235 exemplars de reina detectats i especialment a la zona de les Guilleries, seguit de l'Alt Empordà (129), la Garrotxa (128); el Gironès (80); el Pla de l'Estany (37); el Ripollès (35), i el Baix Empordà (34).
En la reunió celebrada ahir, UP va exigir a l'administració catalana la màxima celeritat per dur a terme les tasques de control i va recordar que ja fa temps que van sol·licitar el material necessari per a la destrucció dels nius de la vespa asiàtica. Tot i que el govern català va delegar als ajuntaments la gestió de l'eliminació dels nius, el sindicat de pagesos creu que ha de fer un seguiment de l'expansió de la vespa asiàtica i dels danys que provoca a les arnes i en la producció dels apicultors afectats. En aquest sentit, el sindicat demana que la pèrdua d'arnes per l'efecte d'aquesta espècie no penalitzi en cap cas l'apicultor a l'hora de rebre ajuts o en altres qüestions com ara l'adequació dels mòduls de l'IRPF.
El gerent dels Apicultors Gironins, Carles López, explicava en sortir de la reunió amb el Departament de Territori que aquest s'ha compromès a fer-los arribar el material necessari per a la destrucció dels nius que havien sol·licitat el 30 de gener passat i que, per problemes pressupostaris, segons els van dir, no havien pogut fer-los arribar abans. “Fa anys que lluitem perquè l'administració s'impliqui. Primer amb un departament, ara amb un altre”, explicava López en referència als canvis de competències i delimitacions que hi ha hagut en l'administració els darrers anys.
Pel que fa al material sol·licitat, es tracta d'unes trampes que contenen un líquid que actua com a atraient de les vespes asiàtiques i, també, equips de protecció. López, de tota manera, no es mostrava gaire optimista que el material els arribi a curt termini, sinó més aviat cap al final de la temporada; és a dir, cap al novembre o el desembre. Pel que fa a l'efectivitat d'aquestes trampes, hi afegia que serveixen per frenar la seva expansió però dubta que es puguin erradicar.
Des de França
L'entrada de la vespa asiàtica a les comarques gironines va ser des de l'Estat francès. Els primers llocs on es va detectar va ser a la Jonquera i Maçanet de Cabrenys i d'allà s'ha anat estenent arreu del territori gironí. Fa pocs dies, el president dels apicultors gironins, Àngel Noguer, explicava com els apicultors francesos, que disposen de més de recursos, tampoc no han aconseguit aturar-la i que, de moment, els apicultors s'han desplaçat a prop del mar, que és l'única zona on els eixams poden viure.
L'Associació d'Apicultors gironins està formada per 160 socis, amb unes 15.000 caixes. La producció normal d'una caixa en bon estat, segons Noguer, és d'uns 20 quilos de mel a l'any. Calculen que a Catalunya hi ha unes 150.000 caixes i una producció d'uns tres milions de quilos l'any.
LES FRASES
LES XIFRES
Mesures per combatre l'abellerol
Unió de Pagesos també reclama mesures per combatre els danys que provoca l'abellerol –un ocell protegit– a l'apicultura i per aquest motiu demana la seva descatalogació com a espècie protegida; la reintroducció d'espècies autòctones depredadores de l'abellerol, com ara la serp verda; la determinació de les pèrdues que causa a les explotacions, i la recuperació de l'ajut per danys que l'administració catalana va deixar de compensar el 2013. L'abellerol (Merops apiaster) arriba a Catalunya a la primavera i marxa a mitjan setembre cap a l'Àfrica. S'alimenta principalment d'insectes amb fibló (abelles, vespes i borinots), tot i que no rebutja altres insectes voladors. Tant l'abellerol com la Vespa velutina provoquen la inhibició del treball de les abelles, que en detectar la seva presència no surten de les arnes i, per tant, hi ha una pèrdua de producció, de manera que a poc a poc el rusc es debilita i les abelles es van morint. El seu efecte depredador sobre l'abella reina pot acabar provocant també la pèrdua de l'arna.