Medi ambient

Els treballadors de la mina de Sallent fan 24 hores de vaga

La plantilla exigeix la continuïtat dels llocs de treball i carrega contra Iberpotash per la “incertesa” del futur davant la sentència judicial del 30 de juny

El comitè lliurarà divendres les signatures recollides a la Generalitat

Prop de 600 treballadors de les mines de Sallent van fer ahir una jornada de vaga que ha acabat aquesta matinada a les sis. El motiu de l’aturada era exigir la continuïtat dels llocs de treball davant la “incertesa” creada per la sentència judicial que obliga l’empresa Iberpotash a paralitzar els abocaments al Cogulló a partir del 30 de juny.

Els treballadors lamenten que la companyia encara no els hagi explicat quin és el “pla B” en cas que no aconsegueixi la moratòria del jutge. Segons fonts del comitè, la plantilla de Sallent reclamava des de feia temps dur a terme una vaga. Es va fer un referèndum i la majoria dels treballadors van donar suport a la protesta “perquè va passant el temps i ningú no fa res”. Ahir, segons el comitè, el 100% dels treballadors –266 directes i vora 300 indirectes– van secundar la vaga. Només van treballar els serveis mínims, sis persones per torn.

A les deu del matí, els treballadors es van concentrar davant l’ajuntament de Sallent. El que havia de ser un breu lliurament d’un manifest es va convertir en una multitudinària reunió amb l’alcalde, David Saldoni, que va explicar que no descarta “no actuar d’ofici i no ordenar el cessament de l’activitat” segons com es desenvolupin les tres setmanes que falten abans de la data d’execució de la sentència. És l’Ajuntament qui ha d’ordenar l’aturada dels abocaments a Iberpotash. L’alcalde va afegir que “tothom té molts deures per fer”: entre ells, l’empresa, que “ha d’adreçar-se al jutge el més aviat possible”, i el mateix Ajuntament, “que ha d’analitzar tots els possibles escenaris minut a minut amb l’objectiu d’arribar a l’1 de juliol amb la cobertura legal i política perquè l’activitat pugui continuar i ho faci complint la sentència”.

Després de la reunió amb Saldoni, els treballadors van començar una marxa lenta de vehicles fins al Palau Firal de Manresa, on es van reunir de manera “improvisada” amb la delegada del govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà. “Estan neguitosos i volen saber com està la situació. Els he explicat el que sé, que hem treballat molt per ultimar el document que es presentarà en breu al jutge i que la Generalitat ha buscat alternatives per reduir l’impacte ambiental que comportaria continuar abocant al Cogulló”, va afirmar. L’empresa va avançar dimarts que entre aquesta setmana i la vinent presentarà la petició al jutge.

D’altra banda, fonts del comitè van confirmar a aquest diari que demà lliuraran a la Generalitat les prop de 14.000 signatures que s’han recollit en defensa de la mineria. Hi seran presents Vilagrà i Joaquim Nin, secretari general de Presidència.

LA FRASE

Hem treballat molt perquè la proposta que es presenti al jutge pugui ser admesa a tràmit
Laura Vilagrà
delegada del govern a la catalunya central


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia