Medi ambient

medi ambient

El parc d’esculls artificials de les Tres Xemeneies avança

Els ajuntaments de Sant Adrià i Badalona, Endesa i el Consorci del Besòs signen el conveni del projecte

Aprofiten el desmantellament dels pantalans de la central per conservar el fons marí

El parc d’esculls marins artificials situat entre Badalona i Sant Adrià de Besòs ha fet un pas endavant amb la signatura del conveni entre els ajuntaments de Badalona i Sant Adrià de Besòs, Endesa i el Consorci del Besòs per a la cessió de l’espai. Es tracta d’un projecte anunciat l’any passat que permetrà la conservació del fons marí, la millora de la biodiversitat i la promoció de l’educació ambiental. Per fer-lo realitat s’aprofitaran les estructures submarines dels pantalans de l’antiga central tèrmica, propietat d’Endesa, que es van retirar durant el procés de desmantellament de tot el conjunt, del qual només s’han salvat les emblemàtiques Tres Xemeneies i la sala de turbines.

La proposta de transformació d’aquest espai va sorgir durant la vigilància ambiental de les obres de desmantellament. Es va observar que les estructures de formigó més antigues, del primer pantalà construït l’any 1913, que permetia captar aigua de refrigeració, havien potenciat una certa recuperació del fons marí i es trobaven colonitzades per una gran diversitat d’espècies. És per això que es va decidir protegir aquesta zona amb la creació d’un parc d’esculls artificials. A més de conservar el medi marí, es podran promoure altres activitats de lleure i d’educació ambiental.

El Consorci del Besòs, en nom dels ajuntaments implicats, sol·licitarà la concessió administrativa de la part de domini públic marítim terrestre que constituirà el futur parc d’escull artificials marins. Endesa, per la seva part, destinarà una partida econòmica a col·laborar en accions de vigilància i control del parc d’esculls. La signatura del conveni es va fer pública ahir, coincidint amb el Dia Mundial dels Oceans.

LA XIFRA

500
Espècies
diferents viuen a l’entorn de l’estructura, n’hi ha d’incrustades, de mòbils i algunes que fan postes d’ous

Algues, peixos, crustacis i esponges

A l’entorn de les estructures enfonsades hi ha algues brunes i calcàries i s’han detectat més de 500 espècies animals associades. N’hi ha de fixes i d’altres que no tenen cap mena de suport. S’hi han vist esponges, estrelles de mar, eriçons, diversos tipus de crustacis, i s’hi poden trobar postes d’ous de mol·luscos com ara pops i sèpies. Pel que fa als peixos, s’han observat escórpores, tords roquers, castanyoles, donzelles, momes, bavoses variades, orades, serrans, fadrins, tacons, i besucs, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia