Medi ambient

energies renovables

Polèmica a la Terra Alta pel creixement del pol eòlic

Batea rebutja el pla especial urbanístic dels parcs i proposa una consulta

La DO Terra Alta s’oposa a la instal·lació de trenta aerogeneradors més

La zona de desenvolupament prioritari (ZDP) eòlic de la Terra Alta aixeca polèmica a la comarca. És l’únic indret del país on a mitjà termini es preveu aixecar aerogeneradors i on ja hi ha la major concentració eòlica, amb set parcs en funcionament amb més d’un centenar de molins. Ara, Gas Natural i Alstom promouen tres parcs eòlics de deu aerogeneradors cadascun amb una potència de 3 megawatts, als termes municipals de Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca, a l’altiplà de la Terra Alta. I tant l’augment del nombre d’aerogeneradors com la tramitació del projecte generen controvèrsia. En aquest sentit, l’Ajuntament de Batea rebutja la tramitació d’un pla especial urbanístic que considera que treu poder de decisió als municipis. “La Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre ha fet informe favorable del pla especial i l’aprovació definitiva correspondrà a la Generalitat, sense necessitat que l’Ajuntament aprove res”, ha manifestat l’alcalde de Batea, Joaquim Paladella.

Mentre que Batea s’ha pronunciat obertament contra la instal·lació dels parcs eòlics per l’impacte que generarien sobre el paisatge, no ho han fet Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca. “En un consell d’alcaldes, el delegat del govern a l’Ebre va plantejar que es reubiquen en altres municipis els aerogeneradors que s’han d’instal·lar a Batea, de manera que seríem perjudicats igualment i no tindríem cap contraprestació”, ha lamentat Paladella. De fet, l’Ajuntament de Batea ha demanat al govern que clarifique com s’està tramitant el projecte de construcció dels tres parcs eòlics. A més proposa que es faci una consulta ciutadana als tres municipis de la ZDP.

Pel que fa a la tramitació del pla especial, el delegat del govern a l’Ebre, Xavier Pallarés, diu que no hi ha cap irregularitat i assegura que no va fer cap proposta concreta al consell d’alcaldes, ja que no li correspon fer-ho a la Generalitat. “Vaig assistir al consell com a alcalde d’Arnes, mentre que Paladella no va anar-hi, i només vaig pronunciar una opinió, no tinc competència per plantejar que els molins es reubiquen en altres pobles”, ha manifestat Pallarés. A més, el delegat del govern sosté que la Terra Alta ja té prou massificació eòlica: “Ja hem complert amb escreix.”

Massificació eòlica

També el consell regulador de la denominació d’origen (DO) del vi Terra Alta s’ha pronunciat en contra de la construcció de tres nous parcs eòlics. Tot i que la DO es manifesta a favor de les energies renovables assegura que la implantació eòlica s’ha fet sense una gestió sostenible del territori i sense valorar l’impacte derivat de l’acumulació massiva d’infraestructures eòliques i energètiques. “El turisme i l’agricultura es veuran afectats si es duu a terme una massificació eòlica”, ha assenyalat el president de la DO Terra Alta, Joan Arrufí. La DO i altres entitats de la comarca impulsen la Ruta del Vi, un projecte intersectorial per al qual és necessari preservar el paisatge.

D’altra banda, la inexistència d’un cànon eòlic que clarifique l’aportació dels promotors als ajuntaments fa que els alcaldes dubten de la posada en marxa de nous parcs.

LA XIFRA

30
aerogeneradors
es preveu construir a la ZDP Terra Alta, als termes de Batea, Vilalba i la Pobla de Massaluca.

Tivissa s’ofereix a acollir els parcs eòlics

ACN

L’Ajuntament de Tivissa s’ha brindat per acollir noves instal·lacions eòliques al seu terme municipal, on disposa de dues zones aptes per implantar aerogeneradors, fins a 200 megawatts (MW) de potència. Es tracta de la cinquena zona de desenvolupament prioritari (ZDP) i d’un espai municipal on Tivissa va intentar un primer concurs públic d’implantació eòlica l’any 2004.

L’alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, ha assegurat que l’oferiment es fa ara per contraposar el rebuig, “legítim”, d’altres indrets del país, amb referència a la Terra Alta. “No ens posem en contra de ningú però estem a favor de les energies renovables i del desenvolupament del territori”, ha indicat Jardí. “Pensem que, en un espai on hi ha un vent extraordinari, amb els mesuraments fets i on hi ha les condicions ambientals que requereix un projecte d’aquestes característiques i magnitud, l’Ajuntament s’ha d’oferir per albergar projectes que poden ser d’interès municipal”, hi ha afegit l’alcalde. En aquest sentit, les mesures de vent certifiquen més de tres mil hores cada any amb intensitat i durada similar a les que només es poden trobar, a l’Estat espanyol, a Galícia o l’estret de Gibraltar. A més, Jardí ha remarcat que les zones d’implantació eòlica de Tivissa no tenen cap perjudici mediambiental ni paisatgístic i que, fins i tot, es disposa dels convenis firmats amb altres ajuntaments per ubicar la línia d’evacuació d’energia.

“Veiem que hi ha dificultats per implantar-se en altres llocs. Aquí estaríem encantats”, ha assegurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.