Medi ambient

Medi ambient

Endesa incorpora el làser per escanejar terrenys i prevenir incendis al bosc

La companyia inverteix 22,3 milions a Catalunya en la neteja forestal, la revisió termogràfica de línies i la inspecció de la xarxa per terra i usant drons

Un cop consolidada la utilització de drons des de fa cinc anys per poder inspeccionar amb detall les línies aèries, la companyia Endesa ha començat a fer servir aquest any la tecnologia light detection and ranging (Lidar), que mitjançant un escaneig làser del terreny des d’un helicòpter permet mesurar si les distàncies entre cables i vegetació són les reglamentàries, a més de crear models de creixement de massa forestal per facilitar la programació de les feines de tala i esporga.

Ahir a Castellar van presentar un d’aquests helicòpters que ara s’utilitzen en un terç de la xarxa d’alta tensió, una iniciativa que s’afegeix a d’altres de tecnològiques que la companyia ja està emprant. Entre aquestes, les revisions termogràfiques gràcies a la dotació d’una càmera de raigs infrarojos que també porta l’helicòpter. Aquesta és una tècnica que també s’utilitza en les revisions oculars a peu o amb un tot terreny, i que permet detectar si algun cable té una temperatura massa elevada i té el risc de sobreescalfar-se, cosa que a simple vista no es pot veure, i procedir a fer-ne el manteniment preceptiu. El director d’explotació de la divisió Catalunya Est d’Endesa, Marco Lalueza, va explicar que l’ús dels diferents ginys de l’helicòpter, juntament amb les tasques de neteja de zona boscosa al voltant de 14.000 quilòmetres dels 52.616 de xarxa que tenen a Catalunya i l’ús de drons des del 2012 en la revisió exhaustiva de recorreguts, configuren els tres eixos d’actuació de la companyia del pla d’estiu. L’helicòpter també incorpora una càmera de vídeo i foto d’alta definició per detectar defectes de les instal·lacions i observar el tipus de vegetació per preveure si tindran un creixement ràpid o lent.

LA XIFRA

22,3
milions
destina Endesa a les tasques de neteja i protecció de la massa forestal durant l’estiu a Catalunya.

LA FRASE

Netegem 14.000 quilòmetres de la xarxa abans de l’estiu, molts dels quals en espais de protecció
Marcos Lalueza
Director d’explotació de la divisió Catalunya Est d’Endesa

Protocols amb l’administració

La presentació a l’espai natural del parc natural de Sant Llorenç del Munt de Castellar de la nova tecnologia que ha invertit Endesa coincidia ahir amb l’activació del pla Alfa (el mapa de perill d’incendis forestal) al nivell 2 al Vallès Occidental i els responsables de la companyia explicaven que els protocols que tenen amb la Generalitat per afrontar la campanya d’incendis estipulen que s’ha de fer un canvi de configuració de les línies elèctriques. En concret, especifica que, en arribar als nivells 2 i 3, han de posar fora de servei les reconnexions automàtiques de les línies de la zona afectada amb l’objectiu que els Agents Rurals puguin definir les seves actuacions de vigilància i prevenció arran de la situació de perill.

Les feines de revisió dels milers de quilòmetres que permeten donar servei a més de 4,3 milions de clients que la companyia té a Catalunya també es fan de manera coordinada, no només amb els Agents Rurals i administracions, sinó també amb els bombers i agents del territori per definir les actuacions més prioritàries en indrets que tenen un risc més alt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia