Medi ambient

Refan la sectorització al Delta pel cargol poma

Els regants de l’esquerra aposten per la divisió de la xarxa de desguàs per lluitar contra l’espècie invasora

El DARP ja té el document sobre la taula

Dividir la xarxa de canalitzacions de l’hemidelta esquerre en una trentena de sectors com a mètode per lluitar i guanyar la batalla al cargol poma. Aquesta continua sent l’aposta de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre per combatre l’espècie invasora, que ja ha infectat 6.000 hectàrees del marge esquerre i compromet la collita de l’arròs.

El Departament d’Agricultura ja té sobre la taula el nou avantprojecte de sectorització. Avalua i revisa les mesures adoptades en la prova pilot del 2014 al sector Illa de Mar Fondo i, posteriorment, l’any passat, als sectors de Catxa i Bassot. El document estableix també els condicionants perquè la mesura sigui efectiva: “No és cert que la sectorització hagi fracassat, però cal complir uns requisits de protecció i cal la implicació de tots”, asseguren.

La sectorització divideix els més de 230 quilòmetres de canalitzacions en 28 sectors, aïllats hidràulicament mitjançant comportes, barreres i filtres. L’objectiu és atacar la plaga independentment o de manera simultània, combinant mètodes i sense risc de reinfecció.

LA XIFRA

230
quilòmetres
són els que abasta la xarxa de canalitzacions de l’hemidelta esquerre.

Objectiu: pressupost per al 2018

“La directora general d’Agricultura ens va dir que preparéssim una proposta i ho tindrien en compte a l’hora de plantejar mesures de cara a l’any vinent, dins del grup Adhoc.” Els regants esperen que es destini finançament a impulsar el pla de sectorització. Recorden que la principal via de propagació del cargol poma ha estat la xarxa de desguàs, ja que l’aigua és el principal mecanisme de transport de l’espècie. Estan convençuts que la “clau” està en l’aïllament hidràulic de les zones desinfectades. Els regants insisteixen que altres actuacions d’inundació passiva –gravetat– amb aigua salada dels desguassos i la posterior soltada d’aigua dolça als camps per evitar-ne la pujada de nivell de salinitat, a banda dels tractaments amb saponines, són “insuficients”. “Si no s’actua en aquesta direcció, la plaga assolirà un abast amb conseqüències devastadores sobre el sector arrossaire”, alerten.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia