«Prioritats»

La Plataforma per la Defensa del Patrimoni Natural del Priorat compleix deu anys defensant un model de desenvolupament territorial compatible amb la sostenibilitat a la comarca

Després d'una dècada, la Plataforma per la Defensa del Patrimoni Natural del Priorat continua treballant fent el seguiment dels projectes que al Priorat incideixen en el medi ambient i en el paisatge i que són indicadors de la qualitat de vida i del model de desenvolupament territorial que defensa.

Els projectes de centrals eòliques a la serra de Montsant es van convertir en un fet determinant que va suposar l'origen de la plataforma prioratina, a la qual actualment hi ha adherides més d'un centenar d'entitats i associacions. Des d'aleshores, l'activitat d'aquest moviment ha estat incessant amb una primera època marcada per les mobilitzacions, pel tema de la central tèrmica d'Enron a Móra la Nova i les protestes contra el Plan Hidrográfico Nacional, i una segona que va fomentar el debat i plantejar propostes en positiu sobre temàtiques que afecten de diversa manera el territori; abocadors, plans urbanístics i infraestructures.

Damunt la taula, però, continuen algunes de les qüestiones que poden repercutir en el futur de la comarca. És en aquest sentit que la plataforma continua treballant amb el suport d'entitats i particulars i en coordinació amb altres moviments socials amb l'objectiu d'impulsar un model respectuós i sostenible. «El progrés sembla que tot ho permeti i hem de ser conseqüents», afirma Roser Vernet, membre de la PDPNP, la qual assegura que el canvi de model energètic i de desenvolupament continua sent poc respectuós amb el territori però que creu que la consciència de tenir un patrimoni paisatgístic de primera magnitud ha crescut i s'ha consolidat; la qual cosa «ha contribuït a fer augmentar considerablement l'autoestima en relació amb l'espai físic». Per tant, el balanç pel que fa a l'evolució dins de la comarca, és positiu. Fa tres anys, la plataforma organitza unes jornades que amb el lema Priorat, quin paisatge, quin futur? s'exposen les diverses problemàtiques. La participació d'especialistes en temes de gestió de paisatge i d'agents locals públics i privats.

La tasca que du a terme la plataforma, des del punt de vista de la sostenibilitat i de fer compatible el desenvolupament i la bona gestió, inclou organitzar xerrades informatives i també presentar propostes alternatives als projectes en les negociacions amb els partits polítics. En clau didàctica, la plataforma ha participat amb el Departament de Política Territorial en l'elaboració d'unes fitxes educatives sobre paisatge, ciutat i territori.

Carta de paisatge del Priorat

El 8 de juny del 2005 s'aprovava la llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge, que entre el seus objectius té l'elaboració dels catàlegs de paisatge per a cadascuna de les set regions de Catalunya. El catàleg del Paisatge del Camp de Tarragona s'elabora actualment des de la unitat de geografia de la URV i el laboratori d'anàlisi i gestió del paisatge de la Universitat de Girona, amb la coordinació i supervisió de l'observatori del paisatge.

Un dels objectius de la Plataforma per la Defensa Natural del Priorat és donar suport al projecte de carta de paisatge de la comarca. El 2006, el Consell Comarcal del Priorat aprovava el document d'intencions que suposa el compromís per a la gestió sostenible del territori preservant els valors paisatgístics i patrimonials. Un altra finalitat de la plataforma prioratina, des del punt de vista de la sostenibilitat a la comarca, és donar suport a la candidatura per declarar el Priorat paisatge cultural i patrimoni mundial per la Unesco.