Medi ambient

Cruïlles i els crítics reclamen el pla per buidar Vacamorta

El consistori i la plataforma contrària a l’abocador exigeixen a la Generalitat i l’empresa gestora una proposta en un termini d’un mes

Ofereixen consultar a tècnics independents com fer-ho

L’Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles (PAAC) i el grup CEPA (adscrit a Ecologistes de Catalunya) van donar ahir a la Generalitat un mes de termini perquè presenti un pla de buidatge del dipòsit de residus especials i industrials de Vacamorta. L’alcalde del municipi, Salvi Casas, va recordar que ja passen tres anys llargs de l’última sentència que ordenava, a més de la clausura de l’abocador, la restitució de les antigues terreres al seu estat anterior al dipòsit de residus.

L’estimació més estesa és que s’hi concentren uns 2,2 milions de tones colgades dins del clot entre l’any 2003 i finals del 2014, quan l’anterior conseller de Territori, Santi Vila, va acatar parcialment l’última sentència judicial tot ordenant el cessament dels abocaments i la cobertura d’una capa superficial de vint centímetres de terra per clausurar indefinidament el dipòsit. L’argument de la Generalitat i l’empresa gestora, Recuperació de Pedreres SL, és que el procés tindria un cost de 150 milions d’euros, caldrien uns 140.000 viatges de camions de gran tonatge i es trigaria onze anys, molts més dels dos decretats per sentència. L’última interlocutòria del TSJC, feta pública la setmana passada, critica que, malgrat tot, tres anys després no s’hagi iniciat la feina.

Volen gestos

D’entrada, l’alcalde i els crítics no entren a valorar el termini idoni, entre els dos anys de la sentència i els onze que diu la Generalitat, però insisteixen en la viabilitat del buidat i, a banda del pla i la reunió de la comissió de seguiment constituïda el 2015, ofereixen que el disseny de l’operació es faci amb tècnics independents. Casas avançava ahir que volen començar a veure gestos des de Territori i, en declaracions a l’ACN, recordava que és responsabilitat seva perquè “durant disset anys han defensat un abocador amb moltes sentències en contra”.

LA XIFRA

2,2
milions
de tones s’acumulen dins de l’abocador de Vacamorta, que el TSJC diu que s’ha de buidar en 24 mesos, mentre que la Generalitat estima que caldrien 11 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia