Medi ambient

Disset nous biòtops a les platges de Tarragona i Altafulla per atreure fauna

S’ampliarà el parc per a submarinistes en marxa a la costa altafullenca

Les balises, que delimiten també la zona de bany, serveixen de refugi per a peixos

La costa tarragonina continua apostant per l’ús de biòtops fets amb materials naturals com a sistema d’abalisament de les boies que delimiten les zones de bany. Dins el projecte que finança la companyia Repsol, ahir es van instal·lar disset nous biòtops, deu dels quals es destinaran a les platges de Tarragona per fer d’ancoratge de boies. Els set restants es destinaran a un dels dos parcs de biòtops que s’han posat en marxa a la costa del Tarragonès, el d’Altafulla, que passarà a ocupar 200 metres quadrats que podran ser explorats pels submarinistes i els escolars i joves que hi facin visites.

Amb les incorporacions d’aquest estiu, ja són 103 els biòtops instal·lats des del 2012 a les platges de sis municipis de la demarcació (Torredembarra, Altafulla, Tarragona, Salou, l’Hospitalet de l’Infant i l’Ametlla de Mar), una iniciativa que va sorgir a partir d’una idea de l’expert en aquarofília i submarinista Miquel Rota. “Es converteixen en cases per a peixos i per a tot tipus d’habitants marins”, va detallar ahir Rota, que va assegurar que cada nou biòtop triga uns sis mesos a ser colonitzat per la flora i fauna marina. “Estem en zones molt arenoses i busquen zones on poder enganxar-se”, va afegir Rota.

El portaveu de Repsol, Josep Bertran, va destacar que el projecte ha permès “donar valor afegit a una cosa que ja es feia cada estiu”, en referència a les boies que delimiten l’espai per a banyistes a les platges. Els biòtops, que pesen uns 2.500 quilos cada un, es fan servir com a ancoratge al fons del mar per a aquestes boies.

S’elaboren amb ciment que s’obté a partir de materials marins –i que s’endureixen en enfonsar-se– i carbonat de calci, i les seves formes, que inicialment eren més abstractes, han evolucionat per recrear les d’espais naturals. Els biòtops es converteixen en refugi per als peixos, ja que s’hi poden amagar de depredadors i obtenir aliment.

LA XIFRA

103
biòtops
són els que s’han instal·lat des del 2012 en sis municipis de la costa de la demarcació.

El biòtop L’Antina, pel bon camí

Miquel Rota, a més de ser l’impulsor de l’ús de biòtops a les platges tarragonines, també té en marxa des de fa anys el projecte d’un biòtop de més grans dimensions davant la costa de Torredembarra, el conegut com el biòtop L’Antina. Rota va avançar ahir que el projecte està ara molt ben encaminat, ja que s’estan tramitant a bon ritme tots els permisos necessaris, i que en un breu termini se n’anunciarà el calendari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.