Medi ambient
Nous impediments a la reobertura de Tracjusa
El Parlament recull els arguments de la plataforma i demana al govern que “no impulsi” plantes de tractaments de purins amb incineració
El PDeCAT hi vota ara a favor, però matisa que és legal
Aquest cop sí, però en un to menys taxatiu, el Parlament ha aprovat una resolució que posa noves traves a la reobertura de la planta promoguda per Tracjusa a Juneda. El març passat, els diputats del PDeCAT van votar en contra que les plantes de purins puguin usar la incineració de residus industrials i urbans, en una resolució presentada també aleshores per la CUP i CSQP.
Aquest dimecres al vespre, la comissió parlamentària de Medi Ambient va aprovar una altra resolució, en què es demana al govern que “no impulsi les plantes de tractament de purins que vulguin utilitzar la combustió tèrmica, inclosa la gasificació, de residus municipals, industrials o els seus derivats (CDR)”. Cal recordar que el nou projecte de Tracjusa està en fase de tramitació per obtenir els permisos administratius corresponents del govern. La nova resolució aprovada inclou una esmena del PDeCAT que diu: “Cada sector productiu ha de gestionar els seus propis residus per convertir-los en recursos materials.” El vague afegitó, segons com s’interpreti, és justament la tesi defensada per la plataforma i la conselleria d’Agricultura (ERC), que argumenta que les plantes de tractament de purins han de tenir com a objectiu prioritari la conversió de les dejeccions ramaderes en productes de valor per al sector agrari. A Tracjusa, tal com recull la mateixa resolució, es preveu una planta amb una capacitat de 195.000 tones: 100.000 serien de purins i la resta, de residus.
El Parlament recull bona part dels arguments dels contraris a la incineradora, que la plataforma va exposar el novembre passat als parlamentaris, que també van conèixer de primera mà els arguments dels promotors. Així, destaca que “no hi ha cap altra planta de gasificació de residus ni a Catalunya ni a l’Estat espanyol, i les que hi ha a altres països han patit seriosos problemes d’emissions contaminants”. També remarca que “la incineració desincentiva el reciclatge”.
Tot i haver-hi votat a favor, el PDeCAT ha emès un comunicat en què recorda que la combustió de derivats de residus, com pretén Tracjusa, és legal: “S’està aplicant per exemple en les cimenteres catalanes, a partir de legalitzacions fetes durant el govern tripartit.”
Per la seva banda, la plataforma valora “molt positivament” la resolució aprovada i considera que “suposa l’entrebanc més gros al projecte, que de facto impedeix que el Departament de Territori pugui aprovar-lo”. La plataforma espera que els promotors el retirin, i apliquin les alternatives existents a la combustió de residus, tal com ho fan les plantes d’Alcarràs i Miralcamp, que han reobert usant gas natural com a combustible.