Medi ambient

Territori

La lluita contra la MAT ofega la Iaeden

El Suprem condemna l’entitat ecologista a pagar almenys 17.600 euros pels costos dels judicis contra la MAT

Recapten diners per fer-hi front

Haver denunciat als tribunals la línia de molt alta tensió (MAT) en nom de totes les entitats i associacions que agrupaven la plataforma No a la MAT sortirà car a la a Institució Altempordanesa per a la Defensa i l’Estudi de la Natura (Iaeden) - Salvem l’Empordà. Aquesta entitat, que en un acte de solidaritat va signar els recursos judicials que es van interposar contra la MAT –paral·lelament a la mobilització ciutadana– es veu obligada ara pel Tribunal Suprem, després de quatre sentències desfavorables, a pagar les costes judicials de les parts oposades; és a dir, de Red Eléctrica i l’Estat espanyol. Com a mínim, la quantitat econòmica a la qual han de fer front és de 17.600 euros, una xifra que representa un terç del pressupost anual de la Iaeden, entitat sense ànim de lucre i que, tal com van recordar ahir, té com a únic objectiu defensar el territori i el bé comú. “Fa més de trenta anys que portem a judici projectes i mai ens han condemnat a pagar costes, ni tampoc quan hem guanyat les hem cobrat”, explicava la portaveu de l’entitat ecologista, Barbara Schmitt, que afegia que esperen que no sigui un precedent, perquè poden enfonsar l’entitat. De fet, la Iaeden alerta que econòmicament “aquesta injustícia condemna a mort la nostra entitat”.

Per intentar fer front al pagament d’aquestes costes que encara no estan del tot definides perquè falta rebre les notificacions de tots els procediments, la Iaeden-Salvem l’Empordà ha anunciat ahir l’inici d’una campanya de recaptació, amb el nom de La justícia ens reMATa, amb la qual es fa una crida “a tothom i als milers de persones que en alguna moment van manifestar-se, signar o participar en algun acte contra la MAT, perquè facin un donatiu a través de la pàgina web https://iaeden.cat/la-justicia-ens-remata/ .

La presentació de la campanya es va fer ahir amb la intervenció de portaveus de la plataforma No a la MAT, dels advocats de la plataforma i de la Iaeden, de l’Associació de Naturalistes de Girona i del president de l’Associació de Municipis de la MAT (Ammat) i alcalde de Crespià, Xavier Quer, qui ja va avançar que aquests ajuntaments donaran suport a la Iaeden.

De fet, l’entitat ecologista ha fet una crida especial demanant el suport a les administracions (ajuntaments, consells comarcals i Diputació de Girona), institucions com el Cilma i partits polítics que en un moment o altre van prendre posició en contra de la MAT. En aquest mateix sentit, representants polítics de la CUP, Catalunya en Comú i ICV que també van assistir a l’acte de presentació de la campanya, van anunciar que des dels seus partits es donarà suport a la campanya i es reclamarà als ajuntaments on tinguin representació que donin suport a la Iaeden i col·laborin econòmicament en la campanya.

Els recursos

Els recursos pels quals se’ls condemna a costes són els procediments iniciats contra el ramal entre Riudarenes i Santa Coloma de Farners, contra la subestació de Santa Llogaia i contra el tram aeri entre Bescanó i Santa Llogaia. Els ecologistes al·legaven, entre altres coses, que l’estudi d’impacte ambiental presentat no s’ajustava a la realitat, que no hi havia propostes alternatives i que es va vulnerar el dret de participació ciutadana. En el primer dels casos, el que fa referència al ramal de Riudarenes, estan obligats a pagar unes costes per valor de 4.380,60 euros. Pel que fa als recursos presentats contra la subestació de Santa Llogaia, l’entitat ja arrossega dues sentències contràries. Una, del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, del qual encara no se’ls ha notificat les costes, tot i que calculen que seran d’uns 4.000 euros, i l’altra, del Suprem, obliga a abonar 4.420 euros abans del 30 d’agost. En el cas del tram entre Bescanó i Sant Llogaia, acordat pel Consell de Ministres i recorregut al Suprem juntament amb la CUP i la plataforma AlarMAT, haurà d’abonar 4.420 euros.

S’ha demostrat que la MAT no ha portat la baixada de preus ni que, per al TAV, era imprescindible
Pasqual Aguilar
portaveu Plataforma No a la MAT
Se’ns aplica una modificació de llei que afecta sobretot entitats d’àmbit mediambiental i urbanístic
Benet Salellas
ADVOCAT PLATAFORMA NO A LA MAT
Protegim i defensem el que és de tothom i que sovint sembla que no sigui de ningú
Eduard de Ribot
Advocat de la IAEDEN-Salvem l’Empordà
No és un procés aïllat i respon al mateix model energètic obsolet
Carol Coll
Associació dels Naturalistes de Girona i de la plataforma Resposta al MidcAT
Expressem la nostra solidaritat. Hi serem. No ens agrada com va acabar tot plegat. No va sortir bé
Xavier Quer
PRESIDENT DE L’AMMA
Tothom pot aportar un mínim que ens ajudarà a pagar les condemnes
Barbara Schmitt
portaveu de la iaeden

Càstig polític i exemplar per als moviments ciutadans

Tant la Iaeden com la resta d’entitats presents ahir, així com els representants polítics, van coincidir a assenyalar que les condemnes són un “càstig polític i exemplar que expressen una clara voluntat de reprimir els moviments ciutadans en defensa del territori”. “Que a ningú se li acudeixi posar obstacles als interessos energètics de l’Estat ni, de retruc, de les grans empreses transnacionals”, denuncia la Iaeden, que, de passada, va insistir que les condemnes a costes contradiuen directament la normativa europea que estableix la gratuïtat de l’accés a la justícia per la defensa del medi ambient. Però, a més, la Iaeden i la plataforma No a la MAT destaquen que no es poden separar les condemnes del context històric actual i que l’Estat espanyol no només utilitza el poder judicial per perseguir el dret a l’autodeterminació de Catalunya, sinó també que converteix aquest “en el màxim defensor dels poders econòmics”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.