Medi ambient

‘Baby boom’ de flamencs gràcies a la gestió del parc natural del Delta de l’Ebre

Centenars de voluntaris anellen 400 dels prop de 2.100 polls de flamenc del delta de l’Ebre

És la segona població més nombrosa que s’ha registrat

La població de flamencs al delta de l’Ebre es troba en un dels seus millors moments. Des que el parc natural va començar a reintroduir aquesta espècie protegida i amenaçada a Europa, la població ha anat creixent.

Aquest any ha estat el segon millor per a la reproducció dels flamencs des que se’n tenen registres: prop de 2.700 parelles reproductores i 2.193 polls. El director del parc, Francesc Vidal, ha explicat que això és gràcies a la gestió que se’n fa a la punta de la Banya (l’única zona de cria de flamencs), que consisteix a preservar l’espai de l’impacte humà i a allunyar els depredadors. “És una espècie que necessita molta tranquil·litat per criar i qualsevol destorb fa que abandonin les colònies tots junts”, apunta Vidal.

A banda, enguany, la climatologia ha estat favorable i els aliments, abundants. “Ha estat un any molt bo des del punt de vista de la reproducció. Hi ha hagut moltes parelles i n’han nascut molts polls amb una supervivència molt alta”, ha valorat el director del parc natural.

400 polls anellats

Aquest diumenge a trenc d’alba, centenars de voluntaris han participat en l’anellament de les cries. En aquesta edició, s’han marcat 400 exemplars. La resta s’han alliberat.

Per equips, els voluntaris recullen els polls d’un corral, se’ls mesura el bec i se’ls posa l’anella amb un codi. Mentrestant, tot queda anotat. Així, des del parc poden fer el seguiment biològic de la colònia i saber on migren. Tot plegat ajuda el parc a prendre decisions per fer una millor gestió.

Els voluntaris venen de tot Catalunya, tot i que la majoria són dels pobles veïns. És el cas de Jaume Vidal, d’Amposta. Ja ha vingut altres anys i destaca que “és una experiència fantàstica” pel paratge, la llum i el tracte amb els animals. Des de Barcelona ha vingut Àngels Pradilla amb el seu marit i una amiga. Han apadrinat un poll i gràcies a un codi podran saber si va a “l’Àfrica o a Sardenya”. “No hem dormit gaire, però ha valgut la pena, això és preciós.”

LA XIFRA

2.193
polls de flamenc
s’han comptabilitzat enguany al delta de l’Ebre, de què s’han anellat uns 400

LA FRASE

Les restriccions d’accés a la punta de la Banya fan que la població de flamenc hagi crescut
Francesc Vidal
Director del parc natural del delta de l’ebre

El delta de l’Ebre, zona de pas

A Europa, les zones més poblades amb aquesta au migratòria són la Camarga, a l’Estat francès, i la reserva natural de Fuente de Piedra (Màlaga), amb aproximadament 20.000 parelles cadascuna. La colònia del delta de l’Ebre es troba geogràficament a mig camí i l’anellament permet conèixer el moviment que hi fan el flamencs entre les dues.

El parc natural té una població estable que fluctua entre les 2.000 i 3.000 parelles. Al delta de l’Ebre passen, al llarg de l’any, unes 330 espècies diferents d’aus i el nombre d’exemplars d’ocells varia entre els 50.000 i els 100.000.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.