Medi ambient

Reprenen el projecte de centre termal a l’entrada de Caldes

L’Ajuntament demana al govern quin és cabal del pou de la Repsol

Pel Suprem, el brollador és de benefici públic

L’Ajuntament de Caldes de Malavella ha reprès el projecte de construir un centre termal al municipi. El consistori sol·licitarà autorització a la Generalitat per conèixer el cabal del pou situat als terrenys de l’antiga fàbrica Repsol, a l’entrada del poble, a tocar de la GI-673 i de la riera de Santa Maria.

El Tribunal Suprem no ha admès a tràmit el recurs presentat per l’empresa Vichy Catalan, que s’havia oposat a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del 30 de desembre del 2016. El TSJC avalava que l’aigua del brollador de Repsol és de benefici públic, i el Suprem no ho ha rebatut. Això farà que el consistori sol·liciti, de manera imminent, autorització a la direcció general de Mines de la Generalitat per conèixer quin és el cabal del pou i, fins i tot, per saber què extreuen les embotelladores del subsòl del poble a través de comptadors digitals i un pou piezomètric. “L’aigua és un fet diferencial de Caldes i ens dona moltes possibilitats de futur. Per això, demanem a Mines saber el cabal amb vista al centre termal”, diu l’alcalde, Salvador Balliu.

L’abril del 2014, en una reunió de la junta de govern local ja s’havia aprovat l’avantprojecte del centre termal, que inclouria uns banys públics i que depèn que l’Ajuntament pugui explotar el brollador.

Sant Narcís, sí

Des de fa anys, l’Ajuntament pretén tenir prioritat sobre l’aigua del poble. L’empresa Sant Narcís paga un cànon anual per l’aprofitament que extreu d’un dels brolladors. En canvi, Vichy Catalan, no. Amb les resolucions judicials, el consistori veu més a prop revertir-ho. Cal recordar que el 12 de desembre del 2012, Mines va declarar mineromedicinal l’aigua del pou de Repsol.

El maig del 2016, el Suprem havia tombat un recurs de l’Ajuntament que s’oposava que una altra font (la font de la Mina) fos mineromedicinal. Allò impedia que el consistori aspirés al benefici públic.

LA FRASE

[Sobre Vichy Catalan] Tothom ha de viure, però no tota l’aigua és de les empreses privades
Salvador Balliu
alcalde de caldes (CiU)

Volen la titularitat dels terrenys

L’alcalde de Caldes ha tingut un primer contacte amb responsables de Repsol perquè la titularitat dels terrenys on hi ha el brollador, que són de la companyia petroliera, passi a ser de l’Ajuntament. Segons va revelar en el ple del 29 de maig, Balliu es va reunir a Madrid amb el responsable de patrimoni de Repsol “en un primer acostament” perquè l’Ajuntament obtingui la titularitat dels terrenys. Balliu hi va anar acompanyat de l’arquitecte municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia